Brug-en sluisbediening

Brugbediening tijden  en sluizen Nederland - Watersport
Een belangrijk onderdeel van het varen in Nederland zijn bruggen en sluizen. Voor de watersport betekent dit vaak even wachten tot de brug bediend wordt. In het algemeen gelden er enkele geschreven en ongeschreven regels:

 • Snelheid aanpassen
  Voorkom hinderlijke golfslag op de wachtplaatsen wanneer u een sluis nadert of uitvaart of wanneer u een beweegbare brug passeert.
   
 • Schipper, wacht op je beurt
  Schepen moeten de sluis invaren in volgorde van aankomst. Dat geldt ook voor het afmeren op de wachtplaats. Bij sluizen waar de beroeps- en recreatievaart samenkomen, vaart beroepsvaart het eerste de sluis in, tenzij de sluismeester anders aangeeft. Dit gebeurt dan vanuit het oogpunt van veiligheid en vlotheid. Voor recreatievaart geldt hier: wacht met invaren totdat de beroepsvaart de trossen vast en schroeven uit heeft. Houd afstand tot grote schepen. Schroeven uit in sluizen is verplicht!
   
 • Niet beleggen in sluizen met verval
  Houd rekening met het verval in de sluis en zorg dat u de touwen (landvasten) tijdig kunt laten vieren of aanhalen.
   
 • Vaar vlot door als de brug opengaat. Laat het wegverkeer niet onnodig wachten.

Alle bedieningstijden in de ANWB Wateralmanak
In de ANWB Wateralmanak deel 2 staan van vrijwel alle vaarwateren en plaatsen de specificaties. Ook de bedieningstijden van bruggen en sluizen vindt u daar terug. 


Link: | ANWB Wateralmanak deel 2 |

 

Tabellen brugbediening gratis beschikbaar via Rijkswaterstaat
Rijkswaterstaat beheert in Nederland vrijwel alle bevaarbare waterwegen en beschikt over een complete database met bedieningstijden van bruggen en sluizen. Voor iedereen in Nederland is het bestand ‘bedieningstijden bruggen en sluizen’ gratis beschikbaar. Onderaan deze pagina kunt u dit bestand als PDF downloaden. Per brug, per sluis en per vaarweg wordt een overzicht gepresenteerd van de bedieningstijden. Naast de bedieningstijden zijn tevens het marifoonkanaal en het telefoonnummer vermeld. De vaarwegen zijn op volgorde van routecode in dit bestand opgenomen.

Links: download bedieningstijden | 

Door middel van de knoppen in de werkbalk kunt u dit pdf-bestand opslaan en/of afdrukken. Via de zoekfunctieknop bovenaan de pagina (verrekijker) kunt u zoeken naar een op te geven sluis, brug of vaarweg. Met de schuifbalk aan de rechterzijde kunt u snel door het hele bestand scrollen. U kunt het bestand ook printen, maar bedenk wel dat het in totaal ca 230 pagina’s zijn…

Beëindiging bediening
Bij niet continu bediende sluizen betekent het tijdstip waarop de bedieningsperiode eindigt, tevens beëindiging van de laatste schutting van die periode. Afhankelijk van de verwachte schutduur, begint de laatste schutting dus ruim voor het vermelde eindtijdstip van de bedieningsperiode. Schepen die nog geschut willen worden, worden geadviseerd om vroegtijdig bij de wachtplaatsen aanwezig te zijn en zicht te melden bij de sluis.

Uitgegeven door:
Rijkswaterstaat - Dienst Verkeer en Scheepvaart (DVS)

Links: | download bedieningstijden | 
 

Advertentie

Trefwoorden

jachthavens  getijdentabellen  bedieningstijden 

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via