Team Zwitserleven derde na eerste dag WK Tornado

Watersporters Booth/Nieuwenhuis doen het goed op wk Tornado 
Team Zwitserleven Booth/Nieuwenhuis staat na de eerste dag van het WK Tornado op de derde plaats overall. Op maandag 25 februari bleef het oranjeduo de moeilijke windcondities in het Nieuw-Zeelandse Auckland sterk de baas. De zuidwestenwind van 12 tot 18 knopen varieerde behoorlijk in richting. Na een zevende plek volgde een tweede plaats, waarmee de Nederlanders op bronzen koers liggen. De Duitsers Gaebler en Struckman gaan aan de leiding, met in hun kielzog de Amerikanen Lovell/Ogletree. De totale vloot telt 51 catamarans uit 21 landen. Bij vormbehoud gaat Team Zwitserleven definitief naar de Olympische Spelen van 2008.

“Het was echt heel erg moeilijk vandaag”,
Dit laat laat stuurman Mitch Booth vanuit Auckland weten. Gedurende het weekend raasde er een storm over de ‘City of Sails’, die de deelnemers noodgedwongen aan de kant hield. Op maandag konden ze weer uitvaren, maar het weer was geenszins stabiel. Booth: “We hadden winddraaiingen van wel 30 graden. De focus lag dus voornamelijk op de tactiek en niet zozeer op de bootsnelheid. Het was fantastisch racen. Het veld lag dicht bij elkaar en het was pas over na de finish.” In beide wedstrijden kozen de Nederlanders voor het midden van de baan. “Dat pakte goed uit. In elk kruisrak moesten we wel acht tot twaalf keer overstag, omdat het zo shifty was. Onder spinnaker moesten we zeker ook zo’n tienmaal gijpen. Het was gewoon bizar.” In de tweede race ging Team Zwitserleven aan de leiding tot aan de laatste boei: “Daar kwamen de Canadezen ons voorbij.”

Consistentie
Hoewel het volgens Booth nog te vroeg is om echt naar de resultaten te kijken, is hij uiteraard tevreden met hun derde plek op dit moment: “We denken dat dit een WK van hoge scores wordt. Oftewel, dat je met een gemiddeld achtste plek kunt winnen. Het zal om consistent zeilen gaan.” Zo staan de Duitsers na twee derde plaatsen bovenaan. “Onze coach Andreas Hagara zei vanochtend dat je het kampioenschap niet op de eerste dag kunt winnen, maar zeker wel verliezen.”
Naast de strijd om de hoofdprijzen, knokken de nog niet gekwalificeerde landen om de laatste vier startbewijzen voor de Spelen in Beijing. Booth: “Dat wordt erg interessant, want momenteel gaan de tweevoudige Olympische kampioenen Hagara en Steinacher dat niet redden.” De Oostenrijkers staan bekend om hun superieure lichtweer capaciteiten. Vorig jaar wisten zij zich daarom niet te kwalificeren in de ruige condities van Cascais. Ze staan nu achttiende in het klassement, als zesde land zonder kwalificatie. Verrassend is ook de negentiende positie van vijfvoudig wereldkampioenen Darren Bundock en Glenn Ashby (AUS), die de afgelopen maanden bijna alles wonnen wat er te winnen viel. In de tweede race zorgde de tackline van de spinnaker voor problemen aan boord bij de Australiërs.

Dinsdag begint qua zeilcondities hetzelfde als maandag, maar in de loop van de middag neemt de wind naar verwachting af.

Top vijf na eerste dag WK Tornado 2008:

1. GER - Roland Gaebler & Gunnar Struckman, 6 punten (3, 3)
2. USA- John Lovell & Charlie Ogletree, 7 punten (2, 5)
3. NED - Mitch Booth & Pim Nieuwenhuis, 9 punten (7, 2)
4. GBR - Andrew Walsh & Edward Barney, 9 punten (5, 4)
5. FRA - Yann Guichard & Alexandre Guyander, 13 punten (4, 9)
9. BEL – Carolijn Brouwer & Sebbe Godefroid, 23 punten (12, 11)


Bron: KNWV | Datum van publicatie: 25-02-2008

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via