Delta Lloyd Kernploeg zeilt in Pre-Olympische testwedstrijd

Delta Lloyd Kernploeg in Pre-Olympische testwedstrijd

Precies een jaar voorafgaand aan de Olympische Zomerspelen organiseren de Chinezen de Good Luck Beijing 2007 Qingdao International Regatta. Deze zeilwedstrijd is een generale repetitie voor de organisatie maar ook voor de zeilers. De wedstrijden beginnen op 15 augustus en de laatste races staan gepland op 24 augustus.

De opzet van dit testevenement is gelijk aan die van de Olympische spelen. Dat wil zeggen dat maar een team per land en klasse mag deelnemen. Voor deze generale repetitie hebben de volgende teams zich gekwalificeerd en zal Nederland vertegenwoordigd zijn in acht van de elf zeildisciplines. De Delta Lloyd Kernploeg is als volgt
samengesteld:

470 klasse dames
Marcelien de Koning en Lobke Berkhout. De Amsterdamse dames zijn drievoudig wereldkampioen (2005, 2006 en 2007) in deze klasse. De dames hebben een nominatie op naam voor de Olympische spelen. Als ze een resultaat bij de eerste zes realiseren zijn ze zeker van een ticket naar de zomerspelen. Trainers en begeleiders zijn Jacco Koops en Daniël Smith.

470 klasse mannen
Sven en Kalle Coster uit Amsterdam wonnen zilver tijdens het WK Zeilen 2007 in Cascais. De broers hebben een nominatie op naam voor de Olympische spelen op naam. Als ze een resultaat bij de eerste zes realiseren zijn ze zeker van uitzending naar de zomerspelen. Ze worden begeleid door vader Dick Coster. Trainingen verzorgen Koops en Smith.

Finn
Pieter Jan Postma uit Ter Kappele werd tweede op het WK zeilen 2007 in Portugal. Het ziet er naar uit dat de zeiler uit Friesland dit jaar echt doorbreekt. De Fries heeft een nominatie op naam voor de
Olympische spelen. Als Postma een resultaat bij de eerste zes
realiseert is hij zeker van een ticket naar de zomerspelen. Trainer en begeleider is Cees Scheurwater.

RSX windsurfer mannen
Casper Bouman uit Den Haag moest dit jaar zijn wereldtitel (2006) afstaan en wil zich graag revancheren. Bouman heeft op het WK 2007 wel het land gekwalificeerd voor de Olympische Spelen maar hij heeft nog geen nominatie op naam. Trainer en begeleider is Jochem
Brenninkmeijer.

Yngling
De Nederlandse kernploeg in de Yngling klasse bestaat uit een team van negen dames. Die varen in wisselende opstelling. De Yngling kernploeg heeft meerdere nominaties gerealiseerd.

De opstelling wordt bepaald door coach Maurice Paardenkooper. Zo ook voor dit evenement. Aangezien er maar een boot mag meedoen moest Paardekooper kiezen. De drie dames die mee mogen doen zijn Renee Groeneveld (Heemstede), Annemieke Bes (Medemblik) en Marije Faber (Utrecht). De andere zes teamgenoten arriveren later in China voor een aansluitende trainingsstage tot half september 2007. Trainers en begeleiders zijn Maurice Paardenkooper en Marjon Kooistra (assistent trainer).

Andere Oranje zeilers
Daarnaast zijn er nog drie zeilers die niet in de Delta Lloyd Kernploeg zitten maar wel Nederland vertegenwoordigen op Good Luck Beijing 2007 Qingdao International Regatta. Dat zijn:

Laser klasse 
Rutger van Schaardenburg uit Dordrecht is nog niet opgenomen in de Kernploeg. De Laserzeiler zeilt steeds beter in de zeer competitieve Laserklasse. Tijdens de Breitling Regatta zeilde hij sterk en werd negende. Daarmee scoorde hij net geen (halve) nominatie. Vlak daarna lukte dat wel tijdens de Europese kampioenschappen in Hyeres. Hij werd zevende in de geschoonde lijst, dat is goed voor een halve nominatie voor de Olympische Spelen van 2008.

Bondscoach Jaap Zielhuis heeft in overleg met Mark LittleJohn, coach van het 2012 project in de Laser, besloten van Schaardenburg mee te nemen naar China.

Voor mij is dat een droomdoel, onwijs vet. Ik heb dit jaar grote stappen gemaakt. Tijdens de Breitling zat ik al dichtbij en op de EK ging het nog beter. We hebben van de winter de meeste winst geboekt. Ik ben de sport anders gaan benaderen. De hele serieuze aanpak en de doelgerichte trainingen hebben echt vruchten afgeworpen, zegt van Schaardenburg

Naast LittleJohn heeft de Dordtenaar ook veel aan Serge Kats.
LittleJohn maakt gebruik van oud toppers voor de begeleiding van de zeilers in het 2012 project. Trainen met Serge helpt ook heel veel. Gelukkig woont hij om de hoek, zegt van Schardenburg. Kats is
tweevoudig Olympiaganger (1996 en 2000) in de Laserklasse.

Tornado
Mitch Booth en Pim Nieuwenhuis zeilen in de Tornado Klasse. Het duo werd derde op het WK zeilen 2007. Daarmee hebben ze een belangrijke stap gezet richting kwalificatie te weten een volle nominatie op naam voor de Olympische spelen. Als ze een resultaat bij de eerste zes realiseren zijn ze zeker van een ticket naar de zomerspelen. Booth werd samen met Herbert Dercksen nog vijfde op de Olymische Spelen van Athene. Samen met Pim Nieuwenhuis doet Booth een opnieuw een gooi naar het goud. Hij won al eerder brons en zilver voor Australië.

China: Elke dag weer anders
Marcelien de Koning was uitgesproken over hun doelstelling in China. De drievoudige wereldkampioenen zijn al meer dan een week aan het trainen op het Olympische water. Wij willen er wel mee klaar mee zijn, zei ze. Daarmee doelend op de kwalificatie. Elke zeiler die een plaats bij eerste drie op het WK heeft gescoord en tevens in staat is bij de eerste zes in China te eindigen, is zeker van het exclusieve ticket naar de Zomerspelen van 2008.

Wij zijn al zeven dagen hier aan het trainen en er is geen dag hetzelfde. Veel wind in een hoosbui, geen wind met golven, geen golven met wind. Noem maar op. Het zal niet eenvoudig worden hier goede wedstrijden te organiseren.

Bron: KNWV | Datum van publicatie: 15-08-2007

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via