Maaien waterplanten moet watersport ruimte geven

Watersport Nieuws | Waterplanten op Randmeren worden gemaaid

De coöperatie Gastvrije Randmeren gaat de waterplanten maaien om de overlast voor de watersport te verminderen en verder te voorkomen. De waterplanten maken het de laatste jaren de recreatie op het water bijzonder lastig. Boten lopen vast in het taaie fonteinkruid, maar ook zwemmers raken verstrikt in de wirwar van planten.

De enige oplossing is het tijdig maaien van de planten, maar dat vergt een fikse investering. De afgelopen drie jaren werd dit met een subsidie betaald door het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Dat was een welkome aanvulling op het budget van de 16 gemeenten die deelnemen aan de coöperatie Gastvrije Randmeren. In totaal kon vorig jaar 450 hectare gemaaid worden. Voor dit jaar is geen subsidie beschikbaar maar de coöperatie heeft besloten dit uit eigen middelen te gaan betalen.

De overlast van waterplanten is sterk aan het toenemen. Volgens bronnen komt dit omdat het water schoner is geworden. De planten zijn enorm taai en kunnen de werking van de schroef van een boot sterk verminderen. Soms wil het helpen om van vooruit de motor even voluit in de achterwaartse beweging te plaatsen, maar meestal moet men onder water om de planten van de schroef los te knippen.

De waterplanten geven niet alleen op de Randmeren overlast, ook op het Markermeer bij Volendam, Muiden, Hoorn kan de overlast tot problemen leiden.

Bron: | Datum van publicatie: 28-06-2017

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via