Watersportverbond blij met duidelijkheid Esonborg

Knelpunt Robbengatsluis
De laatste jaren is er veel ergernis en onduidelijkheid over het schutten van de rondvaartboot Esonborg die een toeristische dienst tussen Oostmahorn en Schiermonnikoog onderhoudt. Regiovertegenwoordiger Wadden Janny du Bois heeft hierover een onderhoud gehad met de provincie Groningen.


Voorschutting
Het onderhoud vond plaats mede naar aanleiding van diverse geruchten dat de provincie Groningen voorschutting zou gaan verlenen aan de Esonborg. In dit gesprek werd het volgende duidelijk: de eigenaar van de Esonborg, Rederij Wagenborg, die ook de veerdienst exploiteert heeft een verzoek bij de provincie Groningen ingediend om op grond van het BPR voorschutting te verkrijgen. (zie artikel 6.28b uit het BPR)

De provincie heeft dat vanwege precedentwerking niet gedaan. De rederij diende daarop bij de Rechtbank een verweerschrift in. De rechter heeft geen uitspraak gedaan en partijen geadviseerd gezamenlijk tot een oplossing te komen.

Een groot schip voorrang op een klein schip
Uit het overleg tussen provincie en Wagenborg is naar voren gekomen dat er geen recht op voorrang kan worden verleend en dat voor het sluispersoneel de dienstinstructie geldt: alle schepen, zowel passagiersschepen, zeilcharters als jachten worden in volgorde van aankomst geschut. Daarbij heeft binnen één schutting een groot schip voorrang op een klein schip.

Watersport en beroepsvaart worden verzocht rekening met elkaar te houden, onder andere door de volgorde van aankomst bij de sluis goed in de gaten te houden en zich ook daaraan te houden. De provincie maakt zich sterk voor betere wachtsteigers aan binnen en buitenzijde. Bovendien kunnen watersporters proberen om, nu er in de buitenhaven een passanten haven is, de piektijden mijden (meestal rond hoogwater)

Voor alle schepen wordt er vanaf 9 januari 2011 in de winterperiode ook op zondag geschut van 9.00 uur tot 17.00 uur (1 november tot 1 april)

De rederij heeft de lopende procedure bij de Rechtbank ingetrokken.

 

Bron: KNWV | Datum van publicatie: 22-11-2010

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via