KNRM heeft handen vol aan watersport

KNRM heeft handen vol aan watersport op stormachtige zondag (foto: KNRM Enkhuizen)

Veel watersporters in nood op zondag 15 augustus, KNRM moet 20 stations meerdere keren inzetten voor hulp. Met name op het IJsselmeer en langs de Noordzeekust was het een drukte van belang met meldingen op kanaal 16.


Ongetwijfeld was de harde wind de grootste boosdoener, daarbij komt nog eens dat het zondagmiddag was. Traditioneel gaan veel watersporters op zondagmiddag terug naar hun thuishaven en met zware wind leidt dat veel sneller tot problemen. De windmeter aan het IJsselmeer bij Hindeloopen zat regelmatig diep in de 6 BFT schaal

Motorstoringen en roerschade waren de meest voorkomende problemen. In het ankergebied voor de kust van Katwijk werd een stuurloos jacht door de reddingboot opgepikt, voordat het tegen de ten anker liggende tankers dreef. Zes keer werd hulp geboden aan gestrande jachten en vijf surfers werden geholpen na verwondingen of materiaalschade. In vier gevallen werden acties afgeblazen, omdat de hulpvragers zelf in veiligheid waren gekomen. Voor de kust van Goeree bleek een vermiste zwemmer zelf weer op het strand gekomen te zijn.

Topdrukte KNRM Enkhuizen
Het station van de KNRM in Enkhuizen meldde een zeer druk weekend achter de rug te hebben. Minstens 10 keer moesten de reddingboten uitvaren om watersporters in nood te helpen. Ook hier geven de meldingen aan dat motorstoring nummer één in de lijst van oorzaken staat. Ook het vastlopen op ondiepe wateren is een veel voorkomende melding bij de KNRM.

Liever gratis hulp van de KNRM
Bij Kornwerderzand lag een schip (aan de wal) dat een oproep deed aan Kustwachtcentrum Den Helder. Motorpech was hier de storing. De schipper gaf nogal nors aan dat hij naar Harlingen gesleept wilde worden door de KNRM en niet door reddingsbergers die betaalde diensten verrichten. De laatste tijd wordt er volgens commerciële bergers (te) vaak gebruikt gemaakt van de gratis KNRM diensten door schepen die niet in nood zijn.

De volgende reddingstations van de KNRM werden (tot 18.00 uur) gealarmeerd door de Kustwacht:
Hansweert, Westkapelle, Veere, Ouddorp, Stellendam, Dordrecht, Ter Heijde, Scheveningen, Katwijk, Noordwijk, Zandvoort, IJmuiden, Enkhuizen, Zeevang, Huizen, Elburg, Urk, Hindeloopen, Harlingen, Terschelling.

 

Bron: KNRM | Datum van publicatie: 15-08-2010

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Trefwoorden

KNRM 

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via