Kano of kajak mee op vakantie

De kano of kajak mee op vakantie

Wie naar het zuiden rijdt in de zomervakantie is ze zeker al eens tegen gekomen: auto’s of busjes met kajaks op het dak. Van wendbare wildwaterkajaks tot Canadese kano’s voor het hele gezin, wij Hollanders houden nu eenmaal van watersport en op vakantie moeten de spullen natuurlijk allemaal mee.

Het dak van de auto is uiteraard de beste plek om een kano of kajak te vervoeren. Het is echter van vitaal belang dat het watersportmateriaal op een stevige en veilige manier op het dak is bevestigd. Niemand wil natuurlijk midden op de Franse snelweg zijn kajak verliezen!

Houd bij het selecteren van een draagsysteem voor een kano of kajak dus rekening met het volgende:

Dakdragers

Voordat u iets op het dak kunt monteren heeft u dakdragers nodig. Dit zijn draagstangen die horizontaal of verticaal over het dak van de auto lopen. Niet elke dakdrager is geschikt voor iedere auto. Vaak hebben automerken eigen dakdragers die speciaal ontworpen zijn voor hun auto’s. Er zijn enkele universele dakdragers te koop maar deze zijn lang niet altijd even stevig. Opblaasbare universele dakdragers zijn bijvoorbeeld niet geschikt voor lange afstanden.

Watersport dragers

Als u eenmaal de geschikte dakdragers voor uw auto heeft gevonden, dan kan de kajak of kano in sommige gevallen direct op de dakdragers gebonden worden met spanbanden. Dit is echter vrij veel gedoe, en u zult onderweg regelmatig moeten controleren of alles nog wel goed vast zit. Ook kunnen de spanbanden gaan klapperen bij hogere snelheden, wat een erg vervelend geluid geeft.

In de meeste gevallen is het verstandig om een watersport drager aan te schaffen die bevestigd kan worden op de dakdragers. Sommige watersport dragers zijn specifiek ontworpen voor kajaks, maar er zijn ook speciale kanodragers of surfboarddragers. Met geschikte watersport dragers bent u er zeker van dat alles goed vast zit, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken om uw materiaal als u onderweg bent.

Voor- en nadelen

Het grote voordeel van een kajak- of kanodrager is natuurlijk dat u zorgeloos uw watersportmateriaal mee kunt nemen op vakantie. Daarnaast is het op- en afladen vaak gemakkelijk en voorkomt u dat het dak van uw auto beschadigd.

Waar u echter wel rekening mee moet houden is dat de auto een stuk hoger wordt met een kajak of kano op het dak. In Nederland is dit meestal geen probleem, maar in Frankrijk of Italië kunt u nog wel eens lage bruggetjes tegenkomen. Het is dus belangrijk dat u van tevoren opmeet hoe hoog de auto inclusief kano of kajak precies is. Daarnaast zorgt de extra hoogte ervoor dat de auto minder aerodynamisch is, waardoor hij meer brandstof kan gaan gebruiken.

Meer informatie | Dakdrager.nl |

Bron: gesponsord artikel | Datum van publicatie: 18-02-2020

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via