Watersporters in zware problemen

Drenkeling uit het IJsselmeer gered
De KNRM reddingstations Hindeloopen en Enkhuizen kregen afgelopen zaterdag een melding binnen van een man overboord op het IJsselmeer ter hoogte van Stavoren. Ondanks het onstuimige weer kon mede door de inzet van diverse hulpverleners de persoon reeds 20 minuten na de melding al uit het koude water worden gered.
Een Duits zeiljacht met vijf opvarenden aanboord bevond zich drie mijl voor stavoren toen het mis ging. Een van de opvarende kreeg door een klapgijp de giek tegen zich aan en verdween overboord. De mede opvarenden lieten direct een Mayday uitgaan en deden een poging de persoon terug te vinden.

Reddingboten snel op het water
De noodoproep bleef niet onopgemerkt, diverse opstappers hadden het thuis ook ontvangen en de reddingboten waren dan ook zeer snel op het water, de reddingboot Rien Verloop reeds een minuut nadat de alarmontvangers zijn afgegaan. Ook het particuliere bergingsvaartuig No Limit had de melding ontvangen en zet van uit Laaxum koers richting opgegeven positie.

Zwaar onderkoeld slachtoffer
Het is de No Limit die het slachtoffer 20 minuten na de melding aantreft en aanboord neemt. Mede door het dragen van een reddingsvest en opvallende zeilkleding kon de persoon snel worden gevonden in het onstuimige water met hoge golfen. Als niet veel later de reddingboot Alida van station Hindeloopen arriveert neemt deze het slachtoffer over van de No Limit en word de medische verzorging opgestart. De persoon blijkt zwaar onderkoeld en met spoed word er koers gezet richting Stavoren alwaar de persoon word overgedragen aan de gered staande ambulance.

De reddingboten Watersport en Rien Verloop zijn ondertussen bij het zeiljacht aangekomen en hebben een aantal opstappers overgezet. Door de paniek aanboord zijn de opvarenden niet instaat het jacht verder zelf te besturen en de KNRM opstappers nemen dan ook het roer over. Na een pittige tocht met windstoten tot kracht negen word het jacht veilig afgemeerd in de jachthaven van Stavoren.

Surfer in de problemen
Tijd om op adem te komen hebben de hulpverleners niet want reeds bij het binnen varen in de jachthaven komt de volgende melding binnen; een surfer in problemen voor Makkum. Direct zetten de vrijgekomen reddingboten koers richting de opgegeven positie. Vlak voor dat de eerste reddingboot terplaatse is komt de melding binnen dat de surfer veilig aan wal is gekomen. Hierop keren de reddingboten terug naar hun stations.

Hoe het met het overboord geslagen slachtoffer is afgelopen is bij ons tot op dit moment niet bekend.
Alarm 13.50 uur Wind Z-ZW 7 Actie 095 en 096

 

Bron: KNRM | Datum van publicatie: 26-10-2010

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via