Steeds meer watersporters met motorboten

Eind 2006 telde Nederland 800 jachthavens met in totaal 138 duizend ligplaatsen. Deze capaciteit wijkt nagenoeg niet af van die in 2000. Wel is sinds 2000 het aantal grote havens met een vijfde toegenomen.

Verhuur jachthavenplaatsen stabiliseert
Het overgrote deel (111 duizend) van de 138 duizend ligplaatsen in Nederlandse jachthavens werd gedurende het hele vaarseizoen verhuurd, voornamelijk aan Nederlanders. Het vaarseizoen loopt van april tot en met oktober. Slechts één op de tien plaatsen werd aan een buitenlandse watersporter verpacht. In 2000 werden er in totaal 110 duizend plaatsen verhuurd.

Meer motorboten en grotere jachthavens
In tegenstelling tot het totale aantal ligplaatsen veranderde de samenstelling van de vloot pleziervaartuigen in de afgelopen jaren wel. Het aantal zeilboten met een vaste plek daalde in de periode 2000–2006 met 9 procent, terwijl het aantal motorboten met 11 procent steeg.

In dezelfde periode verdwenen er naar verhouding veel kleine en middelgrote havens. Het aantal grote havens, met meer dan 350 ligplaatsen, steeg echter, met een vijfde, fors.

Bron: Statline | Datum van publicatie: 22-10-2008

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via