Gestolen Buitenboordmotor wordt vrijwel nooit teruggevonden

Watersportdieven slaan weer hard toe

In 2011 zijn in Nederland door de politie 1225 vaartuigen als gestolen geregistreerd. Dat is een lichte daling van 1,6 procent ten opzichte van 2010. Bij de buitenboordmotoren was er een daling van 10 procent. Van 2152 in 2010 naar 1924 in 2011. In Friesland werd het aantal gestolen buitenboordmotoren bijna gehalveerd. Dit blijkt uit de jaarlijkse rapportage over vaartuigcriminaliteit van het Korps landelijke politiediensten (KLPD).

27% Vaartuigen worden teruggevonden

Uit het rapport blijkt verder dat trailerbare vaartuigen zoals motorboten, rubberboten, roeiboten en sloepen maken samen bijna negentig procent van de gestolen vaartuigen uit. Aangiften van diefstal van kajuitmotorboten en kajuitzeiljachten zijn er echter nauwelijks. Amsterdam en omgeving, de kop van Noord-Holland en Friesland zijn de gebieden waar dieven het meest toesloegen. De politie vond in 2011 in vergelijking met het voorgaande jaar meer vaartuigen terug, 334 (27%) tegen 315 (25%). Positieve uitschieter: Amsterdam met bijna 40% teruggevonden vaartuigen. .

Slechts 8% Buitenboordmotoren teruggevonden

De buitenboordmotoren die worden weggenomen zijn bijna allemaal van het handzame type met een vermogen tot 15 pk. Hoewel Friesland in 2011 een spectaculaire daling van het aantal gestolen buitenboordmotoren kende staat het nog altijd, na Amsterdam en omgeving en voor de kop van Noord-Holland, in de top drie van de gebieden waar de meeste motoren gestolen worden. Het aantal teruggevonden buitenboordmotoren loopt ver achter bij het aantal vaartuigen, namelijk slechts acht procent. Opvallend is verder dat van bijna de helft van de weggenomen motoren het serienummer onbekend is. Omdat het serienummer belangrijk is voor het terugvinden van buitenboordmotoren is het ontbreken van dit nummer in de aangifte voor de politie bij de opsporing een probleem.

Stopheling.nl
Als het serienummer van een buitenboordmotor bij de aangifte wel bekend is heeft dat bovendien het voordeel dat iedereen die een tweedehands motor wil kopen, door het invoeren van het serienummer op de website www.stopheling.nl , kan controleren of de motor als gestolen geregistreerd staat. Op de genoemde website is ook een film over de diefstal van buitenboordmotoren te zien.

Buitenboordmotorslot
Een goed buitenboordmotorslot kan teleurstelling voorkomen | overzicht Buitenboordmotorsloten |

Bron: KLPD | Datum van publicatie: 23-05-2012

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Trefwoorden

Veiligheid 

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via