Watersport verlost van passantenheffing

Passantenheffing Wijdemeren afgeschaft
De gemeente Wijdemeren heeft onder grote druk van het bedrijfsleven besloten de omstreden heffing voor passanten en boothuurders niet in te voeren. Watersportondernemers rond de Loosdrechtse Plassen - het grootste watersportgebied in de gemeente - zijn opgelucht dat met ingang van 2008 passanten en boothuurders geen extra belasting hoeven te betalen.

Felle strijd
HISWA Vereniging - brancheorganisatie van de watersportindustrie - voerde samen met de jachthavens en jachtverhuurders een korte felle strijd toen de plannen van de gemeente eind maart bekend werden. In de gemeentelijke begroting was al 10.000 euro extra opgenomen voor uitbreiding van de huidige watertoeristenbelasting (voor vaste ligplaatshouders in een jachthaven) met een dergelijke passantenheffing. Gerdina Krijger, regiomanager Midden bij HISWA Vereniging reageert verheugd: "Onze lobby heeft zijn vruchten afgeworpen. Allereerst is de passantenheffing in strijd met een eerdere afspraak: er wordt alleen watertoeristenbelasting geheven bij vaste ligplaatshouders. Daarnaast is er sprake van ongelijke behandeling: passagiers van een partyschip of rondvaartboot die op het water verblijven hoeven niets te betalen."

Onuitvoerbaar
Een passantenheffing zou ook veel extra werk en ingewikkelde constructies opleveren. Krijger: "Onuitvoerbaar. Op een drukke zomerdag wanneer er veel boten gehuurd worden, hebben jachtverhuurders wel wat anders te doen dan het door middel van identiteitsbewijzen vaststellen wie precies hun klanten zijn. Immers, de gemeente moet de inwoners van de gemeente Wijdemeren vrijstellen van de belasting. HISWA Vereniging is er voor om de administratieve lastendruk bij watersportondernemers te verlichten en daarin zijn we wederom geslaagd." De vereniging wil verhoeden dat het onderwerp in 2009 terugkomt en wil op korte termijn met de gemeente overleggen over de toekomst van de watertoeristenbelasting.





Bron: Hiswa | Datum van publicatie: 28-05-2008

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via