Zeilrace op de Schelde met 225 jachten op 15 oktober

Watersport Nieuws | Klassieke zeilrace zorgt voor spektakel in Antwerpen

Zaterdag 15 oktober wordt de klassieke zeilrace (sinds 1988) vanuit Breskens en Terneuzen op de Westerschelde naar Antwerpen gevaren. De race start ’s morgens vanaf 8.25 uur in Breskens (ca 45 mijl) en een deel start vanaf 9.15 uur vanuit Terneuzen (ca.35 mijl). Dat belooft een waar spektakel te worden bij de finish in Antwerpen als daar 225 zeilschepen gaan binnenkomen.

De race is eigenlijk ontstaan doordat watersporters uit Antwerpen, die in het zomerseizoen aan de Belgische kust of de Zeeuwse Wateren verbleven, hun boot tegelijk met andere watersporters gingen terugvaren naar Antwerpen. Ze ontmoeten elkaar in Breskens of Terneuzen en besloten in 1988 van de terugreis een wedstrijd te maken.

225 zeilschepen is het maximaal toelaatbare aantal dat door de autoriteiten wordt toegestaan. Naast de watersporters zullen ook een hele serie reddingsdiensten, begeleidingsboten en volgboten meevaren.

De race wordt gevaren in drie klassen:

 • IRC, met een internationaal geldende tijdscorrectie
 • CR, met een tijdcorrectie zoals die geldt in België, hieraan worden minder technische eisen gesteld dan aan de IRC klasse
 • Sportboten, dit is de klasse voor schepen die niet in de eerste twee klassen passen. In deze klasse starten ook twee supersnelle trimarans, zoals die ook varen in de France á Voile race.

Finish in Antwerpen

De finishlijn ligt dwars op de Schelde bij Antwerpen ter hoogte van de hoek Fortuinstraat/St. Michielskaai. De organisatie verwachte een waar spektakel als de 225 schepen met meer dan 1000 zeilers zullen binnenkomen en de havens invaren.

Gasten, fans en deelnemers kunnen na de race elkaar ontmoeten in de Antwerp Race corner bij de Jachthaven Antwerpen Linkeroever, waar ook ’s avonds het de race feestelijk wordt afgesloten.

De zeilrace is ook live te volgen via een online trackingsysteem :

Links: | info Antwerp Race | Live Antwerp Race | Live finishlijn |

Bron: | Datum van publicatie: 12-10-2016

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via