Waterkampioen test 16 verrekijkers

Watersport Nieuws | Waterkampioen: Minox 7x50 de echte uitblinker

Vrijwel iedere watersporters heeft wel een verrekijker aan boord. Een verrekijker is niet alleen een handig hulpmiddel maar behoort ook tot de standaard veiligheid uitrusting aan boord. Verrekijkers zijn er in verschrikkelijk veel soorten, merken en prijsklassen verkrijgbaar. Het mag duidelijk zijn dat een verrekijker van de kermis over het algemeen niet veel te bieden heeft, maar waar moet je dan op letten bij de aanschaf van een verrekijker?

In ieder geval op de vergrotingsfactor, een kijker van 7x 50 is eigenlijk standaard aan boord. Daarbij is 7 de factor dat de kijker vergroot en 50 de doorsnede van de frontlens. Er zijn ook verrekijkers verkrijgbaar met een sterkere vergrotingsfactor, maar die zijn voor aan boord eigenlijk niet geschikt omdat het stilhouden van een verrekijker erg belangrijk is. Naarmate de vergrotingsfactor hoger is zal het lastiger zijn om de verrekijker stabiel te houden. Als een boot een beetje beweegt is het beeld zeer onrustig met een sterkere verrekijker.

De Waterkampioen heeft een serie van 16 verrekijkers getest

Bij de test van de Waterkampioen zijn 16 verrekijkers betrokken van 9 merken, in prijs variërend tussen 46 en 1350 euro. Dat is een zeer groot prijsverschil, de voordeligere verrekijkers hebben veelal geen kompas, zijn meestal niet met gas gevuld.

Een kompas op een verrekijker is beslist handig op grotere wateren om de richting van het doel of het object te bepalen. Gasgevulde (stikstof) verrekijkers zorgen er voor dat de lensdelen niet kunnen beslaan bij slecht weer of kou, bovendien zijn ze dan niet alleen gasdicht gemaakt, maar ook waterdicht.

Maar wellicht het belangrijkste zijn natuurlijk de glasdelen, de coating van de lenzen en de kwaliteit daarvan. Volgens de Waterkampioen zijn er vrijwel geen slechte verrekijkers meer te koop. Scherpte en helderheid zijn bepalend voor wat u ziet, zeker in het schemerig en slecht weer zijn de lichtomstandigheden beduidend lager en dan is kwaliteit zichtbaar. Een andere belangrijke factor is de inkijkhoek van een verrekijker, dat bepaalt of u goed met beide ogen door de kijker kunt zien, vooral bij brildragers is dit erg van belang.

Volgens de Waterkampioen leveren de merken Bynolyt, Bresser, Minox en Steiner veruit de beste verrekijkers. De voordeligste kwaliteitskijker uit de serie is verrekijker van Bynolyt. De Searanger 3 die een adviesprijs heeft van 329 euro beschikt over een fraai beeld, een goed te gebruiken kompas en is zonder meer degelijk.  Een van de als beste geteste verrekijkers is de Steiner Commander. Deze verrekijker is al meer dan 40 jaar geproduceerd en steeds vernieuwd. Dat is ook terug te zien aan de kwaliteit die de verrekijker levert. Maar: kwaliteit hangt ook een prijskaartje aan, de adviesprijs is 1349 euro.

Helaas levert Minox deze verrekijkers niet meer, de productie is stopgezet. WatersportAlmanak heeft een waardige opvolger getest als alternatief voor deze verrekijkers: Noblex Advanced 7x50. Dit product komt van de bedenker die destijds bij Minox de Minox 7x50 DCM ter wereld bracht.

De volledige test | ANWB Verrekijkertest | praktijktest Noblex 7x50 advanced |

Minox 7x50 DCM overall winnaar

Volgens de Waterkampioen is de verrekijker van Talamex een prima verrekijker voor de prijs, maar de echte uitblinkers in de serie waren de verrekijkers van Minox. De redactie van de Waterkampioen schrijft over de Minox: “Indrukwekkend met een zeer scherp en helder beeld, bij schemerige omstandigheden laat hij nog meer zien wat hij kan”.

Links: | overzicht verrekijkers WatersportAlmanak

 

Bron: Waterkampioen | Datum van publicatie: 07-03-2017

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via