Ook voor de watersport is het Huisduiner zand erg hard

Estlandse zeiler maakt kennis met het harde zand van Huisduinen
Bijna tweehonderd jaar geleden strandde het fregatschip de Vreede ter hoogte van Huisduinen, wat de aanleiding was tot het oprichten van de Reddingmaatschappijen. Dinsdagavond maakte ook een groot jacht uit Estland kennis met het harde zand ter plaatse.



Even na acht uur 's avonds ging het alarm voor de Helderse reddingbootbemanning, prio 1, schip aan de grond. Het bleek te gaan om een 20 meter lang zeiljacht uit Estland. Het schip had in de Binnenhaven van Den Helder gelegen en was 's middags vertrokken naar IJmuiden voor een kleine reparatie, om vervolgens koers te zetten naar de Caraïben. Het was echter al donker toen het jacht opkruisend het Schulpengat invoer. Door een navigatiefout raakte het zeilschip buiten de betonning en met een diepgang van 3 meter raakte ze keihard de grond. Hierdoor ontstond grote schade aan de kiel en het roer.

De reddingboot Joke Dijkstra was al snel ter plaatse en zette twee man over op het jacht. Even later was ook de Corrie Dijkstra van Oudeschild ter plaatse. De communicatie met het zeiljacht was moeizaam, maar daar ze zelf nog kon varen werd besloten haar niet te slepen. Op eigen kracht meerde het schip af in de KMJC haven, daarbij geassisteerd door de Corrie Dijkstra.

Stilliggend maakte het schip geen water, maar onder zeil met helling lekte het schip bij de kiel. Ook het roer was gebroken en ontzet. Het jacht zal op de kant gezet moeten worden, maar de 3 meter lange kiel vergt wel een speciale bok, die niet zomaar voorhanden is. De aanvankelijk kleine reparatie is veranderd in een hele grote reparatie. Het zal nog wel even duren voor het schip in de warme wateren van de Caraïben is.

Bron: KNRM | Datum van publicatie: 04-10-2012

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via