Haven Schiermonnikoog moet weer verdiept worden

Watersport Nieuws | Ploegboot werkt onvoldoende voor diepgang haven

De jachthaven van Schiermonnikoog heeft weer te weinig diepgang. Het op diepte houden door middel van een ploegboot werkt onvoldoende. De gemeente Schiermonnikoog gaat het nu met een zandzuiger proberen.

Het is al jarenlang een probleem: de diepgang van de haven van Schiermonnikoog. Enkele jaren gelden dacht men de oplossing gevonden te hebben door de grond te ploegen waardoor het losse zand weer naar zee moest stromen met het getij. Maar het werkt onvoldoende met als gevolg dat de vaargeul voor de ingang steeds smaller wordt.

Volgens de gemeente is de bodem van de haven ook aan het verharden waardoor ploegen onvoldoende werkt. Het slib verdwijnt wel een beetje maar het zand blijft achter. Dit heeft als gevolg dat dieper tekende schepen bij laagwater scheef komen te hangen en zelfs drijvende steigers droog komen te liggen. Hierdoor kan de haven minder schepen ontvangen wat leidt tot verlies van inkomsten voor de haven.

In 2019 gaat de gemeente Schiermonnikoog de haven verdiepen middels een cutterzuiger en terugbrengen naar een diepte van 2 meter. Dat betekent dat er ca. 20.000 kubieke meter zand verwijderd moet worden. Als dit lukt dan kan men de komende jaren weer volstaan met het ploegen van de bodem. De kosten voor de operatie bedragen ruim 70.000 euro extra bovenop de jaarlijkse kosten van 30.000 euro, de gemeente zal hierover binnenkort een besluit nemen.

Bron: Gemeente Schiermonnikoog | Datum van publicatie: 27-11-2018

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via