Carlo Riva overleden, een legende is niet meer

Watersport Nieuws | Botenbouwer Carlo Riva overleden

Carlo Riva, ontwerper en voormalig eigenaar van de overbekende Riva werf is niet meer. Riva, geboren in 1922, werd in 1949 het hoofd van het familiebedrijf, dat werd opgericht in 1842. Het Italiaanse bedrijf was oorspronkelijk bouwer van transport- en vissersboten. In de jaren 1920 tot 1930 bouwde Riva senior aan snelle motorboten door gebruik te maken van verbrandingsmotoren. Vader Riva (Serafino Riva) was naast bouwer van snelle boten zeer fanatiek met het internationale races op het water, waardoor het merk Riva bekendheid verwierf.

Zoon Carlo maakte van deze bekendheid een waar succes. In 1954 opende Carlo een geheel nieuwe werf met een, voor die tijd, zeer futuristische werf. Daar startte de doorbraak van Riva. Met een zeer innovatieve productiemethode bouwde transformeerde Riva de transportboten om tot zeer gewilde plezierboten. Het uitgangspunt van Carlo Riva was het bouwen van boten met een uitzonderlijk design en klasse.

De supersnelle en fraai gelijnde mahoniehouten boten vonden gretig aftrek in de internationale jetset. Naast bekende sterren zoals Sophia Loren, Brigitte Bardot, Liz Taylor, Sean Connery, Jean Paul Belmondo, Richard Burton en Jackie Stewart etc. werd Riva ook gebruikt in meerdere James Bond films. Ook de royalty uit iedere hoek van de wereld werden in de jaren ’50 en ’60 klant van Riva. Een zeer bekende model van Riva is de Aquarama (1962). Deze werd geproduceerd tot en met de negentiger jaren van de vorige eeuw. De laatst geproduceerde Aquarama, bouwnummer 784 ligt in het botenmuseum in Sarnico (Italië).

In 1969 werd de werf Riva verkocht aan de Withtaker-groep, waar vanaf 1970 ook polyester boten gebouwd werden. Tegenwoordig is het Italiaanse bedrijf Feretti eigenaar van Riva. De familie Riva is nog betrokken bij het onderhoud van de klassieke Riva’s. Nog steeds heeft de naam Riva bij watersporters een grootse naam en de boten zijn nog steeds zeer gewild.

Carlo Riva overleed op 95-jarige leeftijd in zijn woonplaats Sarnico op 10 april 2017, zijn boten blijven bestaan…

Bron: Riva Feretti | Datum van publicatie: 13-04-2017

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via