In 2008 géén Frisian Boat Show

Grote concurrentiestrijd tussen natte bootshows
Het bureau voor toerisme Friesland Holland stopt voorlopig met de organisatie van de populaire Frisian Boat Show bij Paviljoen Sneekermeer in Sneek. De onderneming blijft met haar promotieboten wel medewerking verlenen aan andere bootshows en open huizen van watersportbedrijven in het binnen- en buitenland.

Directeur Albert Hendriks: “Het regent ineens bootshows, opgezet door grote organisaties. Er is inmiddels een hevige concurrentiestrijd ontstaan. Wij trekken ons als kleine speler even terug, want het is voor ons geen kernactiviteit. Wij kunnen moeilijk opboksen tegen nieuwe shows als Boot Holland Aqua van WTC Expo in Leeuwarden en RTL4’s Yacht Vision Boat Show.”

Bovendien vindt Albert Hendriks de jaarlijks groeiende show rond Pasen — 8.000 tot 10.000 bezoekers — bijna te groot worden voor zijn kleine organisatie. “Hoe groter de show, des te meer risico’s. Ik ben als evenementorganisator persoonlijk aansprakelijk als er wat mis gaat.”

Unieke opzet
De gratis toegankelijke show heeft Friesland Holland in 1998 opgezet om niet-watersporters kennis te laten maken met alle vormen van recreatief varen. De manifestatie, die zich kenmerkte door veel activiteiten, was met name bedoeld om de bootverhuur in Friesland te stimuleren.

Hendriks: “De deelnamekosten waren uitzonderlijk laag: 100 tot 350 euro per boot, afhankelijk van de grootte. 2.000 tot 5.000 Euro per ligplaats is normaal voor botenbeurzen. In de loop der jaren is het aantal exposanten dat boten bouwt en verkoopt op de Frisian Boat Show fors gestegen. De deelname van jachtverhuurders daalde ieder jaar. Deze, met name in Sneek en omgeving, hielden in toenemende mate ten tijde van onze show een open huis. Deze bootverhuurders profiteerden zo gratis van de marketing en publiciteit van de Frisian Boat Show. Het concept, gratis huurboten kijken en proefvaren op één plek, werd geleidelijk uitgehold. Het accent is helemaal op de verkoop komen te liggen.”

Hevige concurrentie tussen nieuwe shows
“Nu moeten wij concurreren met drie andere natte bootshows, waarvan twee nieuwe. Naast de succesvolle Hiswa te Water in IJmuiden in september strijden twee andere in-water-shows om het beurzenbudget van jachtwerven: de Yacht Vision Boatshow, in mei voor de tweede keer in Lelystad, en Boot Holland Aqua in september voor het eerst in in Sneek. Daarnaast zijn er in Nederland nog tal van kleinere natte shows, zoals voor sloepen en klassieke schepen. Omdat het organiseren van een bootshow voor ons geen kernactiviteit en geen bron van inkomsten is, kijken wij liever vanaf de wal toe wie overleven.”

Boot Holland Aqua
“Drie grote natte botenbeurzen is mijns inziens te veel van het goede. Als wij in 2008 zouden doorzetten, moesten Friese werven zelfs uit vier in-water-shows kiezen. Als Fries bureau hopen wij natuurlijk dat Boot Holland Aqua in Sneek van de grond komt. Wij gaan intussen kijken hoe we de Frisian Boat Show weer in de oorspronkelijke vorm krijgen: een evenwichtige mix van huur- en verkoopschepen en veel demonstraties.”

Bron: Friesland Holland Tourist Information & Travel Service | Datum van publicatie: 03-03-2008

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via