Rijkswaterstaat wil meer naleving vaarregels

Beroepsvaart en watersport moeten beter met elkaar omgaan

Rijkswaterstaat wil  dat schippers van vrachtschepen en watersporters zich meer aan de regels gaan houden. Daartoe is men begonnen met het plaatsen van digitale informatieborden in het watersportgebied Zeeland.

Met name in de sluizen worden de regels vaak niet goed nageleefd. Rijkswaterstaat: “net als op de weg betekent een rood licht ook op het water dat je moet wachten”. Regelmatig varen boten al uit een sluis terwijl het licht nog op rood of rood/groen staat. In beide gevallen mag een schipper dan nog niet de sluis in- of uitvaren. Wanneer de lichten rood/groen branden, is dit het teken dat de sluis spoedig opengaat, meer niet. Schippers kunnen zich dan startklaar maken om de sluis in of uit te varen.

 

Trossen vast, schroeven uit

Watersporters komen regelmatig in de problemen bij het schutten als het vrachtverkeer de schroef laat draaien om het schip op zijn plaats te houden. Hierdoor veroorzaakt men golven en stroming waardoor men niet veilig kan afmeren, of in sommige gevallen tegen een sluisdeur of muur botsen. De verkeersregels stellen: trossen vast, schroef uit.

 

Digitale borden

Bij de Kreekrak-, Hansweert- en Volkeraksluizen zijn inmiddels borden geplaats met de waarschuwingen aan het vaarverkeer. Als de schippers meewerken om de regels op te volgen zal Rijkswaterstaat handhavend gaan optreden.

Bron: Rijkswaterstaat | Datum van publicatie: 21-01-2016

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via