Bavaria Yachtbau definitief failliet

Watersport Nieuws | Faillissement over Bavaria uitgesproken

Terwijl het juist in de watersport weer een beetje beter gaat is Bavaria Yachtbau opnieuw failliet verklaart. Op dit moment kan de massa-bouwer van zeil- en motorboten zijn schulden niet meer betalen. In 2009 waren ook al grote problemen voor de werf die jachten in grote aantallen bouwt. Het faillissement is vandaag, 23-04-2018 definitief uitgesproken door de Rechtbank in Duitsland.

Hiermee komt voorlopig een eind aan de glorieuze botenbouwer met 700 werknemers uit Giebelstadt. Er zal worden getracht om een doorstart te maken, maar er zal veel moeten veranderen. De schulden waren veel te hoog, volgens insiders ca 200 miljoen in het seizoen 2015/2016, terwijl de omzet iets boven de honderd miljoen bedraagt.

Het Duitse watersport-tijdschrift Yacht wist onlangs al te melden dat de huidige CEO Lutz Henkel gedwongen is om af te treden. Bavaria is in 2007 overgenomen door Bain Capital voor een bedrag van 1,1 miljard euro, op dat moment maakte Bavaria nog een winst van 83 miljoen Euro In 2009 was er al een schuldenlast van 70 miljoen euro per jaar. Kort daarna is het bedrijf weer verkocht, ditmaal aan Oaktree, hierbij werd 90% van de schulden kwijtgescholden. Helaas mocht ook dat niet helpen: er is een einde gekomen aan het grote merk Bavaria.

Het faillissement komt evenwel als een donderslag bij heldere hemel. Op de laatste botenbeurs in Düsseldorf pakte Bavaria grootser dan ooit uit met grote stands op meerdere plekken van het beurscomplex. In de pers schreeuwde Bavaria over succesvolle projecten en nieuwere, grotere modellen zoals de Bavaria C45 en C50 zeiljachten.

Achteraf is het gemakkelijk te melden dat Bavaria grote risico’s heeft genomen met de verkeerde strategie, maar ook intern bij Bavaria kwam men niet in rustig vaarwater. Productie- en leverproblemen werden al eerder gesignaleerd, het lopende band-project liep niet echt vlotjes waardoor de productie kostbaarder werd dan voorzien.

Update 27-04-2018: Inmiddels is er enige voortgang in het faillissement: bestelde boten zullen nog worden afgeleverd en de lonen van het personeel is zeker gesteld tot juni 2018. Op dit moment wordt naarstig gezocht naar nieuwe investeerders waarmee het bedrijf kan worden voortgezet

Bron: Handelsblatt | Datum van publicatie: 23-04-2018

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via