Nog nooit gevaren, maar wel zin ineen bootvakantie in Friesland?

Motorbootvaren of zeilen leer je in één dag!
Je huurt al een boot voor 600 Euro per week in het hoogseizoen!
Velen zien mooie zeil- en motorboten voorbijkomen en denken dat je een hele rits papieren en een dikke portemonnee nodig hebt om er mee te mogen varen. Niets is minder waar. In Friesland kun je voor weinig geld elk type boot huren zonder over een vaarbewijs te beschikken. Speciaal opgeleide instructeurs, ingehuurd door het bureau voor toerisme Friesland Holland, leren beginners in één dag motorbootvaren of zeilen. Mooi meegenomen: op de meeste Friese meren en vaarten is geen beroepsvaart, dus lekker rustig.
Voor het varen met een motor- of zeilboot heb je in Nederland geen vaarbewijs nodig. De boot mag echter niet langer zijn dan 15 meter en niet sneller kunnen dan 20 km per uur. Bijna alle Friese huurjachten zijn vaarbewijsvrij. Maar dit betekent niet dat een beginner zonder praktische kennis van de boot en met de blik op oneindig aan het roer kan gaan staan. Net als op de weg gelden ook op het water verkeersregels, al zijn die op het water stukken eenvoudiger. De kans op een aanvaring is minimaal: op bijna alle vaarwegen geldt een maximumsnelheid van 9 tot 12 km per uur. Men heeft dus alle tijd om te genieten van de schitterende omgeving en passerende boten.

Een boot huren is niet duur
Voor 1.000 tot 1.500 Euro heb je in de zomer een week lang een twee- tot zespersoons motorjacht met bungalowcomfort. Een sportief 4-persoons kajuitzeiljachtje komt op 600 Euro per week. Voor die prijs huur je ook een week een luxe 8-persoons sloep met cabrioletkap of een tweepersoons kajuitvlet voor een tocht langs de Friese Elfsteden.

Vaarles aan boord van gehuurd jacht
De vaarinstructeurs geven theorie- en praktijkonderricht aan boord van het door de klant gehuurde plezierjacht op de eerste dag van de huurperiode. Zo wordt er geen tijd verspild: de huurder en de andere opvarenden leren varen met de boot waarmee ze op vakantie gaan. Trucjes om onder alle omstandigheden goed te kunnen afvaren en aanleggen, het passeren van bruggen, het schutten in een sluis, alles komt aan de orde. De kosten van de intensieve, maar zeer plezierige training bedragen 300 Euro per dag, incl. een dikke infomap over varen en bezienswaardigheden in Friesland. Die ontvangt men ruim vóór aanvang van de vakantie thuis, zodat men in de luie stoel al enige kennis over het varen kan verwerven en een route kan kiezen.

Info en boekingen:
Friesland Holland Tourist Information & Travel Service,
tel. 0561-615364
www.frieslandholland.nl  
www.rent-a-cruiser.nl


Bron: Friesland Holland Tourist Information & Travel Service | Datum van publicatie: 28-04-2008

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via