Winter-watersport op de eilanden

Einde frivole zomer
De invoering van de wintertijd heeft een resoluut einde gemaakt aan een frivole zomer. De bladeren aan de bomen hebben hun groene kleur verloren en tonen met de laatste moed nog een gele of bruine kleur voordat ze van de taken vallen. Bij de werven in Nederland is het plotseling dringen geblazen om een veilig plekje voor de schepen te vinden in de verwarmde hallen. Voor hen die dat niet lukt zit er niets anders op dan onder een blauw plastic kleed af te wachten tot de eerste sneeuwvlokken uit de lucht komen.

Toch blijven er schepen in de havens achter. Ze worden klaargemaakt voor de winter maar met een ander doel. Dieselkachels worden proefgedraaid, verlichting wordt gecontroleerd, proviand wordt aan boord gebracht en de winterkleding wordt tevoorschijn gehaald. Dit zijn de schepen die de komende feestdagen weer naar de Waddeneilanden gaan om daar de Kerst en de jaarwisseling te beleven.Gewoon knotsgezellig
Wat zijn dat voor zeevaarders? Wat drijft hen om deze tocht te ondernemen? Waarom trotseren zij de barre weersomstandigheden? Het antwoord is heel simpel. Het is gewoon knotsgezellig in de jachthaven van Vlieland en Terschelling. En de eilanden zijn omgetoverd in een feestelijk sfeer waarbij op Vlieland het “Anton Pieck-gehalte” wel erg hoog is.

Vlieland
Waddenhaven Vlieland ligt circa 800 meter van het dorp Oost-Vlieland. De geheel vernieuwde jachthaven (geopend in juni 2009) biedt 300 comfortabele ligplaatsen. Op alle steigers is stroom aangesloten. Op steigers B en C kunt u water tanken (behalve bij vorst). In de zuidoosthoek van de werkhaven is ook bij vorst water te verkrijgen. De KPN Hotspot blijft in de lucht en de wasserette, alsmede een gedeelte van de sanitaire ruimte, blijft open. En men krijgt 50% korting op het havengeld. De rust die Vlieland te bieden heeft trekt veel zeilers en motorbootvaarders naar dit pittoreske eiland. De Kersttijd is dan ook een uitgelezen tijd om op dit eiland te vertoeven.

Terschelling
Terschelling mag zich tijdens de feestdagen al heel wat jaren verheugen op de komst van vele zeil- en motorboten. Met feestverlichting in de masten is de haven een ware kerstkaart als de zon is ondergegaan. Vaak meer dan 100 schepen kiezen voor deze jachthaven. En ook hier zijn de faciliteiten allemaal volop aanwezig. Ook voor Terschelling geldt dat er korting wordt gegeven van 50% op het havengeld.

Vooral de saamhorigheid onder de vele bemanningsleden is opvallend. En vervelen doe je je zeker niet. Daar zorgen de activiteiten op de eilanden wel voor. Wie voor de eerste keer de feestdagen doorbrengt op de eilanden loopt een risico. De feestdagen op de vaste wal zullen tot het verleden behoren.

Redacteur: André Otten
Redactieschip: Tristan
Foto's: Watersportalmanak
 

Bron: Watersportalmanak | Datum van publicatie: 02-11-2010

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via