Toch ruimte voor watersport op het Wad

Spoedoverleg tussen LNV en TOW
In oktober zijn wij geschrokken van de voorstellen van het Ministerie van LNV om een groot aantal gebieden op het Wad af te sluiten voor de recreatievaart. LNV deed dit op basis van artikel 20 van de natuurbeschermingswet. Volgens de partijen in het TOW (Toeristisch Overleg Waddenzee, waar het Watersportverbond onderdeel van uit maakt) was deze aanwijzing deels gebaseerd op onderzoeksmateriaal dat niet met het TOW gedeeld is. Er is spoedoverleg gevoerd tussen LNV en TOW. Na het gesprek heeft LNV zich beraden en onze opmerkingen aangetrokken. Het resultaat mag er zijn en staat hieronder vermeld.

Artikel 20 gebieden 2008 zijn als volgt (de nummering van de voorstellen van LNV wordt hier aangehouden.
1. Razende bol:
De grenzen van het huidige art. 20 gebied worden naar oost en naar west verschoven, omdat er veel zeehonden met hun jongen en vogels een plek hebben gevonden. De aantallen zijn in de besprekingen niet op tafel gekomen maar worden nageleverd, zodat de diverse achterbannen goed geïnformeerd kunnen worden over deze maatregel.
2. De Bollen
Het plan voor afsluiting van De Bollen is van de baan. De betreffende schippers van rondvaartboten zullen separaat worden aangesproken.
3. Mosselgaatje
De huidige afsluiting van het gebied rond Mosselgaatje betreft de periode van 15-5 tot 1-9. In verband met zeehonden en hun jongen wordt de afsluiting verlengd voor het gehele jaar. De afsluiting wordt zo gelegd, dat kleine geul (de meest zuid-westelijke) toegankelijk blijft.
4. Boschplaat en Koffieboonenplaat
De meest oostelijk gelegen punt is een HVP, die blijft afgesloten (geen wijziging). De plaat ten noorden van de oude Oosterom blijft wel beschikbaar voor droogvallen (!). Van hieruit kan het Noordzeestrand bereikt worden via een wandelpad(corridor). De nieuwe grens van het art 20 gebied wordt naar het zuiden verschoven, komt ongeveer tussen de huidige grens en de geul in te liggen; strook voor droogvallen wordt dan een paar honderd meter breed. Mocht na het broedseizoen de afsluiting niet meer nodig zijn, dan verwijdert het SBB de bebording.
5. Groene strand Ameland
Wordt afgesloten conform plan LNV.
6. Vogelpolle
Wordt afgesloten conform plan LNV.
7. Steenplaat
De uitbreiding van het bestaande artikel 20 gebied wordt minder ver naar het westen doorgetrokken. De westelijke grens wordt een eind teruggelegd; details in kaart van 2008.
8A. Zwarte Haan
De uitbreiding van het gebied langs de Zwarte Haan gaat niet meer tot en met de geul, maar de geul blijft bevaarbaar; details in kaart van 2008.
8B. Dantziggat
De uitbreiding van het gebied langs het Dantziggat gaat niet meer tot en met de geul, maar de geul blijft bevaarbaar; details in kaart van 2008.
9. Holwerderbalg
De uitbreiding van het gebied langs de Holwerderbalg gaat niet meer tot en met de geul, maar de geul blijft bevaarbaar; details in kaart van 2008.
10. Holwerderpier
Wordt aangepast conform plan LNV.
11. Oostkant Ameland
Huidige afsluiting bij Oerd en Hon wordt niet vergroot; situatie 2007 wordt gecontinueerd
12. Rif
Op grond van gegevens LNV en Staatsbosbeheer blijkt er zich in 2007 op het Rif een HVP te hebben gevestigd. Dat rechtvaardigt dan een afsluiting gedurende de HW-periode, van 3 uur voor tot 3 uur na HW. Evaluatie na 2008.
13. Oostpunt Schiermonnikoog
Huidige afsluiting wordt niet vergroot; situatie 2007 wordt gecontinueerd.
14. Rottumerplaat
Wordt aangepast conform plan LNV.

Bron: KNWV | Datum van publicatie: 07-12-2007

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via