KNRM Enkhuizen zes acties op één middag

KNRM Enkhuizen zes acties op één middag

Watersport Nieuws 12-06-2010 | De KNRM Enkhuizen heeft een drukke zaterdagmiddag beleefd. In totaal moest men zes keer uitvaren binnen 4 uur om watersporters in nood te helpen. Gelukkig was er bij geen van de zes acties sprake van persoonlijk letsel.

Om half drie kwam de eerste melding binnen van een watersporter met motorstoring bij de Trintelhaven. De twee bemanningsleden van het tweemast zeiljacht was in lichte paniek geraakt door de harde wind en een opstapper van de KNRM kon de mensen al snel gerust stellen. Zeilend werd het schip teruggebracht naar Enkhuizen waar voor de haven het schip op sleeptouw werd genomen en in veiligheid gebracht.

Vrij kort daarna kwam de tweede melding. Dit keer was het weer een zeiljacht met motorstoring. De zes Duitse bemanningsleden hebben geen idee waarom de motor het schip niet in beweging kan krijgen. De opstapper van de KNRM ontdekt al snel dat een schoot van de rolfok onder het schip doorloopt en zo de schroef klem zet. Met een sleep wordt het schip teruggebracht naar Enkhuizen.

Ondertussen was ook al een derde melding binnengekomen van (weer) een zeiljacht met motorstoring die de steiger van de KNRM wist te bereiken aan het Krabbersgat. Terwijl men onderweg is naar het schip komt weer een melding binnen, dit keer van een schip met een gebroken mast. Het schip aan de steiger moet dus maar even wachten. Om het schip met de gebroken mast te redden moet de KNRM eerst door de sluis van Enkhuizen want het schip ligt op het Markermeer te dobberen.

Terwijl men vaart ontdekt men nog een zeiljacht dat aan de grond zit op de Staart bij het Krabbersgat. De Rien Verloop wordt gewaarschuwd en trekt het schip weer vlot waarna men zelfstandig kan verder varen.

De reddingboot Watersport is inmiddels bij het zeiljacht met gebroken mast aangekomen en heeft een opstapper overgezet. Hier blijkt dat de mast met volzeil overboord is gegaan en vrij snel is afgezonken. Na dat alle restanten zijn binnen gehaald word de motor gestart. Als deze nog prima blijkt te werken zet het zeiljacht op eigen kracht koers richting Hoorn en keert de Watersport terug naar het noordelijke van het IJsselmeer. Ondertussen heeft de Rien Verloop nog een onbemand zeiljacht met een krabbend anker verplaatst in de havenkom van de Compagnieshaven.
 

Bron: KNRM Enkhuizen | Datum van publicatie: 13-06-2010

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Trefwoorden

KNRM 

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via