De Japanse oester: zeker geen week dier

De Japanse oester
Er is al het nodige over gezegd en geschreven: de opmars van de Japanse oester in het Waddengebied is niet meer te stuiten. De enorme toename van het aantal Japanse oesters heeft niet alleen gevolgen voor het ecosysteem, maar ook voor de menselijke bezoekers van de Waddenzee.

Volgens Ecomare groeien op sommige plekken zoveel oesters dat ze andere schelpdieren verdringen. Ze nemen niet alleen hun plekje in, maar eten ook flink, waardoor er voor de andere schelpdieren minder overblijft.

Wonden
Mensen die onverhoeds op een oester stappen, kunnen lelijke snijwonden oplopen. Jeroen van Helsdingen, huisarts op Terschelling, komt ze regelmatig tegen in zijn praktijk: "Zeker de laatste 5 á 6 jaar zie ik steeds meer patiënten die zich hebben verwond aan de schelp van de oester. Zo'n schelp veroorzaakt meerdere, diepe sneden en versplintert in de wonden. Soms duurt het wel twee uur voordat alle deeltjes verwijderd zijn."

Wees voorzichtig
Volgens de huisarts zijn bootschoentjes of teenslippers niet voldoende om de voeten tegen de oester te beschermen."Vorige zomer kwam iemand op mijn spreekuur waarbij de schelp zelfs door een klomp was gedrongen!" Hij adviseert mensen heel voorzichtig te zijn als ze zich hebben gesneden. Omdat de wonden meestal diep zijn, blijft er vuil achter. Bij het kleinste restje kunnen er behoorlijke onstekingen ontstaan. Wadvaarders die met hun schip droogvallen op het Wad moeten oppassen als ze het schip verlaten. De oesters liggen niet alleen op de oesterbanken, maar ook los verspreid door het hele gebied.

Voordelen
Hoewel er dus best nadelen kleven aan de snelle groei van de Japanse oester, zijn er natuurlijk ook voordelen. De stevige oesterriffen zorgen bijvoorbeeld voor beschutting. Verschillende bodemdieren vinden er een veilig heenkomen en een stevige ondergrond.

Gewaarschuwd mens telt voor twee
Blijft wandelen op het Wad nog wel leuk? Van Helsdingen: "Natuurlijk, een wandeling in dat gebied blijft prachtig, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee, dus kijk uit waar je loopt!"


Foto: Gerhard Cadée
 

Bron: KNWV | Datum van publicatie: 29-04-2011

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via