Zeilers vragen meer hulp van de KNRM dan motorboten

Watersport nieuws: Zeilers vragen meer hulp van de KNRM dan motorboten

De KNRM moet 4,5 x zo vaak moet voor een zeiljacht tegenover 1 x voor een motorkruiser. Dit blijkt uit het jaarverslag van de redders van de watersport KNRM. In 2008 werd door 694 kajuitzeiljachten de hulp van de KNRM ingeroepen tegenover 154 motorkruisers. Motorstoring is de meest voorkomende oorzaak van de noodzaak van een reddingsactie, gevolgd door navigatiefouten en roer of schroefproblemen. Een opvallend detail is dat de KNRM het meest wordt opgeroepen bij windkracht drie. Op de Noordzee worden verreweg de meeste hulpacties opgezet, direct gevolgd door het IJsselmeer, Markermeer, Zeeuwse Wateren en de Waddenzee. De grootste inzet wordt gevraagd bij het vastlopen of stranden van schepen van watersporters. In 10 gevallen werd een stoffelijk overschot geborgen.

De KNRM spreek van een groeiende vraag naar inzet van de vrijwilligers. In 2008 zijn 3259 mensen geholpen tijdens 1922 reddingsacties. Overigens krijgen vrijwilligers wel een hele kleine vergoeding: € 1,25 per uur.

10 miljoen inkomsten uit fondsenwerving
Dat veel mensen de redders van de watersport een warm hart toedragen blijkt uit de inkomsten van de KNRM. Maar liefst 10 miljoen van de inkomsten komt voort uit fondsenwerving. Dit is een stijging van 17% ten opzichte van 2007. Maar liefst 81 % van de uitgaven worden besteed aan de doelstelling: het redden van mensen die in gevaar zijn op of rondom het water.

21 miljoen verlies op beleggingen
Helaas heeft de kredietcrisis al in 2008 een flinke aanslag gepleegd op de reserves van de KNRM: de reserves van de KNRM zijn met maar liefst 25 miljoen Euro verminderd, waarvan 21 miljoen verlies voortkomt uit beleggingen. De KNRM ontvangt geen subsidies, een deel van de inkomsten bestaat uit de bijdrage van 83.172 “Redders aan de Wal” die jaarlijks een kleine bijdrage aan de KNRM overmaken. De reddingsacties die de KNRM uitvoert zijn zonder doorberekening van kosten. Gelukkig storten geredde mensen wel vaak een gift in de kas van de KNRM. Voor 2009 rekent de KNRM met een daling van de inkomsten die weer naar het niveau van 2007 zal gaan en houdt men rekening met een verlies van ca € 850.000,-.

| Volledig jaarverslag KNRM | Redder aan de wal worden? |

Bron: KNRM | Datum van publicatie: 18-06-2009

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via