Zeer oude sluis blootgelegd in hartje Groningen

In Groningen is een unieke vondst gedaan. Tijdens de bouwwerkzaamheden van een parkeergarage stuitte men bij graafwerkzaamheden op een oude sluis uit 1573. De sluis ligt in een gedempt gedeelte van het Damsterdiep, dat ooit de verbinding maakte tussen Groningen en Delfzijl. De sluis kent een lange geschiedenis. Historische sluis in binnenstad van GroningenWaar ooit schepen via een overtoom naar een ander vaarwater, het Schuitendiep, werden gesleept is in 1573 een sluis gebouwd. Eind 1800 werd de sluis vernieuwd en kreeg het zijn deuren die nu worden opgegraven. Rond 1850 werd de sluis afgedankt en verdween hij onder een dikke laag grond.

Hoge kwaliteit
Het unieke van de vondst is dat de deuren, meerpalen en sluismuren nog in perfecte staat zijn. De opgravingen, waar archeologen van de gemeente Groningen en vele andere instantie bij betrokken zijn, zullen nog geruime tijd in beslag nemen. Ook zal een deel van het resterende kanaal in de komende weken worden blootgelegd.

Lange wachttijd
Watersporters kunnen beter gebruik blijven maken van het Eemskanaal om Groningen te bereiken. De wachttijd bij deze sluis zal erg lang zijn.
(foto: Watersportalmanak)

Bron: André Otten, watersportalmanak.nl | Datum van publicatie: 28-11-2007

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via