Top watersport: 470 zeilers beginnen veelbelovend

De Koning en Berkhout winnen eerste race WK 470
Vandaag kwamen de 470 zeilers voor het eerst in actie. De Nederlanders in deze klasse begonnen veelbelovend aan hun Wereldkampioenschap in Melbourne. Marcelien de Koning en Lobke Berkhout wonnen hun eerste race overtuigend en de broers Coster eindigden als tweede. In de daaropvolgende race kwamen de dames als vijfde over de meet. Sven en Kalle Coster wisten in die tweede race, na een slechte start, de schade beperkt te houden met een 11de plaats. In de Finn klasse werd Pieter-Jan Postma 13de..

Buien en wolken
De omstandigheden waren ook vandaag niet eenvoudig. Buien en wolken waaiden over het wedstrijdwater in Port Phillip Bay. De wind nam toe tot windkracht vier en al snel stonden er diepe korte golven op het ondiepe water. Na de buien zakte de wind helemaal weg en bleef heel onstabiel in richting.

In tegenstelling tot de Finn klasse wordt tijdens het Wereldkampioenschap in de 470 klasse in meerdere groepen gestart. Na zes wedstrijden (drie dagen) wordt de vloot, aan de hand van de ranglijst, verdeeld in drie groepen (goud, zilver en brons) Volgens de planning varen die groepen dan nog zes finale races de laatste alles beslissende race is de Medal race waar alleen de beste tien van het klassement aan mee mogen doen.

De juiste beslissing
De Koning en Berkhout lieten in hun groep zien waarom ze drievoudig wereldkampioenen in de 470 zijn. Het duo wilde na de start snel naar rechts in het kruisrak waar ze meer wind zagen. Dat lukte en op het juiste moment gingen de Nederlanders overstag en kruisten voor de rest van het veld langs. Vervolgens gingen ze weer terug naar rechts om ook die tegenstanders weer te controleren onderweg naar de bovenboei. Daarna bouwden de Oranje zeilsters hun voorsprong uit en gingen als eerste over de finish. Als je naar dit duo kijkt dan lijkt het wel alsof zeilen ineens heel eenvoudig is.

Marcelien de Koning zei na afloop: “We hadden er echt zin in vandaag. Lekker een wedstrijdje zeilen. Dit is een heel goed begin. Daar kunnen we de week wel mee beginnen.”

Lobke Berkhout voegde er aan toe: “Toen we op de finish afvoeren met die voorsprong zei ik tegen Marcelien, ‘Kom maar op met die glimlach.’ We zijn heel blij met dit resultaat. Maar we moeten nog een hoop wedstrijden zeilen. Dag voor dag, punt voor punt.”  De dames staan na de eerste dag op een derde plaats in het algemeen klassement.

Pieter Jan Postma had op 24 januari maar een wedstrijd op het programma staan. Hij begon weer sterk en kwam als zesde om de eerste bovenboei. Vervolgens kwam de hardwerkende Fries als tweede rond de onderton. Maar in het volgende kruisrak was de draaiende en veranderlijke wind Postma de baas en eindigde als 13de.

Bron: KNWV | Datum van publicatie: 24-01-2008