Zeilwedstrijd de Goofies telt maar liefst 78 deelnemers.

Windkracht 4 uit het Z tot ZW
Tijdens de traditionele Nieuwjaarsrace in de Goofies serie voeren afgelopen zaterdag 78 zeilers hun wedstrijd op de Oosterschelde. Na een regenbui bij de start kwam de zon door en hadden de deelnemers voor een winterwedstrijd prachtig zeilweer. Er stond een windkracht 4 uit het zuiden tot het zuidwesten waardoor de zeilers zich echt konden uitleven. In een poging om een goed `in de winds´ rak te krijgen hadden de organisatoren verschillende zigzag banen gegeven onder de kust van Schouwen-Duiveland. De lengte was aangepast aan de snelheden van de verschillende klassen zodat de boten allemaal ongeveer even lang op het water waren.

Boot behandeling en taktiek
Helaas paste de wind zich niet aan en was geen van de zigzag rakken een echt kruisrak geworden. Omdat de boten de hele wedstrijd echt in het zicht van elkaar voeren was het toch een leuke en competitieve wedstrijd.
Vooral in het laatste spinaker rak tegen stroom konden goede "boot behandeling" en tactiek nog een paar plaatsen schelen. Dichter naar de wal was er minder stroom maar soms ook iets minder wind. Bovendien was het een kritisch spinaker rak waarbij het soms moeite kostte om de spi vol met wind te houden. Daardoor hadden niet alle boten de keus om dicht onder de wal te gaan varen.

Voor de goed planerende boten was het minder moeilijk: Iets lager vol aan naar de benedenboei poeieren. Het de snelheid maakte het verschil in de stroom wel goed. Heel veel boten meldde een ontmoeting met bruinvissen die voor Colijnsplaat en bij Zierikzee de zeilers leken te komen aanmoedigen.


Bron: Goofies | Datum van publicatie: 07-01-2008

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via