Rattencertificaat scheepvaart vervangen door sanitation certificate

Het zogeheten rattencertificaat, een bewijs dat er afdoende maatregelen zijn genomen om een schip rattenvrij te houden, wordt vervangen door een meer algemeen sanitation certificate. Dit is een gevolg van de inwerkingtreding van de herziene versie van de International Health Regulations (IHR) van de World Health Organisation (WHO).

Onder de oude IHR-regeling kregen schepen een rattencertificaat als ze konden aantonen dat er geen ratten aan boord waren en dat er dus geen gevaar was voor overdracht van infectieziekten. De nieuwe certificaten gaan echter over alle ziekten die een gevaar kunnen opleveren voor de volksgezondheid. Schepen die internationale reizen maken moeten daarom voortaan een Ship Sanitation Control Certificate (SSCC) of een Ship Sanitation Control Excemption Certificate (SSCEC) aan boord hebben.

Welk certificaat men krijgt is afhankelijk van de bevindingen bij inspectie. Als alles in orde is, dan krijgt het schip het SSCEC. Het schip is dan vrijgesteld ("excempt") voor het nemen van sanitaire maatregelen. Worden er zaken gevonden die maatregelen vergen dan krijgt het schip na afronding daarvan het SSCC.

De nieuwe regeling wordt uiterlijk 15 juni 2008 in de lidstaten van de WHO van kracht. Omdat in sommige buitenlandse havens nu al controleren op de nieuwe certificaten adviseert de Inspectie Verkeer en Waterstaat Nederlandse rederijen gebruik te maken van een modelcertificaat van het Ministerie van VWS. De certificaten kunnen worden aangevraagd in Nederlandse havens waar eerder de rattencertificaten werden afgegeven.

Bron: Inspectie Verkeer en Waterstaat | Datum van publicatie: 03-09-2007

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via