Motorjacht op de stenen in Emder Fahrwasser

Watersporter raakt de weg kwijt in noodweer
De Leitdammen ten noorden en zuiden van het Emder Fahrwasser zijn ideale stroomdwingers, maar zijn voor de scheepvaart ongenaakbare stenen bastions die vermeden moeten worden. De Jan en Titia Visser verleende twee dagen eerder bijstand aan een jacht dat in eerste instantie op de zuidelijke dam was geraakt en na het loskomen voor de tweede keer in successie op een stenen dam onder de Nederlandse wal was gelopen. De reddingboot bracht het jacht Delfzijl binnen.
De oproep die op 3 mei binnenkwam, betrof een soortgelijk geval. Onder invloed van kort maar hevig noodweer met veel regen en bliksem had de schipper van een Duits motorjacht het overzicht verloren en was op een stenen dam gelopen, ten noorden van het Emder Fahrwasser. Omdat er in eerste instantie sprake was van blikseminslag, werd er gevreesd voor gewonden.

Zware buien
Kort na het middaguur trok een zware bui met veel regen en bliksem over het Eems-Dollardgebied. Op dat moment voer een Duits motorjacht ter hoogte van boei 60 in het Emder Fahrwasser. Door de weersomsrandigheden moet de jachtschipper de oriëntering zijn verloren. Hij raakte namelijk buiten het vaarwater en stootte op een stenen dam. Hij zag geen kans om los te komen en informeerde Bremen Rescue. Die alarmeerde de reddingboot Alfried Krupp, die op zijn beurt de Jan en Titia Visser in kennis stelde, omdat de Nederlandse boot een betere uitgangspositie had.

Hoog en droog op de stenen
De Jan en Titia Visser was om 13.45 uur buiten de haven. Informatie leerde ondertussen dat er geen gewonden aan boord waren. Ter plekke lag een Duitse loodstender standby. Het circa tien meter lange motorjacht lag inmiddels hoog en droog op de stenen. De reddingboot zette opstappers op de dam, die zich van de situatie op de hoogte stelden. Het varende echtpaar bleek geen kwetsuren te hebben opgelopen en gebreken aan het jacht werden optisch niet vastgesteld.

De opstappers brachten een anker uit en zetten de jachtschipper en zijn echtgenote de verdere procedure uiteen: de reddingboot ging voorlopig weg, maar zou in de avond terugkeren om bij het loskomen te assisteren. Hierna werd de steven huiswaarts gewend.

's Avonds was de reddingboot terug. De verwachting dat het jacht spontaan zou loskomen, werd niet bewaarheid: de bui die 's middags over het Eemsgebied raasde, had kennelijk voor stuwing gezorgd. De reddingboot maakte vast en bevrijdde de motorboot van de dam.

Het jacht werd langszij genomen en naar Emden gebracht. Ondertussen werd het jacht op schade of lekkages gecontroleerd. Er werden geen mankementen ontdekt. Na aflevering van het jacht in de Emder haven keerde de Jan en Titia Visser terug naar station, waar ze zich om 01.00 uur terug meldde.


Bron: KNRM | Datum van publicatie: 04-06-2008

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via