Ernstige hinder watersport: Randmeren lopen vol met waterplanten

Randmeren is een probleem aan het worden voor watersport

Steeds meer zorgen waterplanten voor overlast voor de recreatievaart op alle wateren. Met name in de randmeren ondervindt de watersport behoorlijke hinder van vastgedraaide schroeven en onbestuurbaarheid van de boot. Warmgelopen motoren en het niet meer bedienbaar maken van het roer zorgen voor veel problemen op de randmeren. Met name het Gooimeer is een probleemgebied. Niet alleen de restwateren, die deels onbevaarbaar zijn, maar zelfs in de vaargeul zorgt de snelle plantengroei voor veel overlast.

Gemiddeld vaart de KNRM enkele keren per dag uit om watersporters te helpen die in problemen zijn geraakt doordat Fonteinkruid ervoor zorgt dat de schroefas zwaar loopt en de motoren oververhit raken. Een enkele keer komt het voor dat de boot onbestuurbaar wordt doordat het roer vast zit door de planten. Onlangs kwam een zeilboot oncomfortabel in aanraking met de stenen waterkant doordat de boot onbestuurbaar was.

Zelfs de boten van de KNRM hebben regelmatig hinder tijdens reddingsacties zo meldt de | Telegraaf |. Motoren raken oververhit doordat de planten de aandrijving van de reddingsboot bemoeilijken. De KNRM zegt dat men zich zorgen maakt over de veiligheid op het water in de Randmeren.

Het probleem van Fonteinkruid is niet nieuw, sinds enkele jaren is de snelle groei, die te danken is aan het schonere water, een problaam voor de watersport. Rijkswaterstaat heeft regelmatig actie ondernomen, maar tot nu toe nog steeds zonder blijvend resultaat.

Bron: | Datum van publicatie: 05-07-2015

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via