Drinkwater aan boord pleziervaartuigen vaak bedorven

Een waarschuwing 
De Waterkampioen doet momenteel onderzoek naar de kwaliteit van het drinkwater aan boord van pleziervaartuigen. De resultaten van het onderzoek zullen in het septembernummer worden gepubliceerd. Nu blijkt dat het dramatisch slecht gesteld is met het water aan boord. De redactie vindt het niet verantwoord om tot september te wachten met een algemene waarschuwing aan de watersporters. De waarschuwing luidt:
'gebruik het water aan boord niet als drinkwater. En alleen nadat het gekookt is, of er een geschikt conserveringsmiddel voor de watertank wordt gebruikt'.

Ruim 70% niet in orde
De Waterkampioen deed eind mei van dit jaar in Gouda en Muiden onderzoek naar het drink- en douchewater aan boord van 28 pleziervaartuigen. Een gekwalificeerd laboratorium deed de bemonstering en de kwaliteitsanalyse. Ruim 70% van de onderzochte schepen uit de steekproef had water in de tank dat niet voldoet aan de kwaliteitseisen die aan drinkwater op schepen gesteld worden. Bij 28% was de bacteriële vervuiling zo groot dat er sprake is van bedorven water. Ondanks dat in de steekproef geen 'officiële' ziekmakende bacteriën zijn aangetroffen is het niet aan te raden water aan boord ongekookt te gebruiken.

Niet eerder is onderzoek gedaan naar de kwaliteit van het drinkwater aan boord van pleziervaartuigen. De kwaliteitseisen die worden gesteld zijn de dezelfde eisen die aan drinkwater aan boord van schepen in de beroepsvaart worden gesteld. Die eisen zijn lager dan voor het drinkwater dat uit de kraan op de wal komt.

Geen representatieve steekproef
De steekproef van metingen op 28 schepen is geen representatieve steekproef op een vloot van circa 250.000 pleziervaartuigen. De schepen in de steekproef werden gebruikt door ervaren watersporters. Dit gegeven doet vermoeden dat op andere jachten de situatie niet veel beter zal zijn. In het septembernummer van de Waterkampioen worden de resultaten van het onderzoek uitgebreid gepresenteerd. Ook wordt daarbij uitgebreid ingegaan op de problematiek van het schoonhouden en in conditie houden van de tanks aan boord en het tegengaan van bederf van het water. 

tot zo ver de persdiens van de ANWB.

Watersportalmanak heeft wel enkele tips om grote problemen te voorkomen.

• Gebruik veel water aanboord. Zorg dat het water aanboord niet oud kan worden.
• Grote watertanks, die niet al te veel gebruikt worden, maar ten dele vullen.
• Neem een apart plastic tankje voor drinkwater mee.
• Halfvolle tanks liever niet bijvullen.
• De laatste restjes water in de tank niet gebruiken maar over boord pompen.

Wat ook mogelijk is is om actieve koolfilters te plaatsen. Ook zijn er toevoegmiddelen op de markt maar deze geven het water soms een smaakje.

Het zijn al vast een paar tips en hopelijk komt de Waterkampioen met nog meer.

Bron: ANWB | Datum van publicatie: 27-06-2008

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via