Vaarwater “ Over de Bollen” eist nieuw slachtoffer

Eerst een eindje Waddenzee
De reddingboot Johanna Margareta van station Den Oever moest afgelopen zaterdag voor een vastgelopen jachtje uitrukken. Een Bavaria 30 cruiser van zo’n 10 meter met drie opvarenden liep vast op de droogtes van vaarwater “Over de Bollen”. De Duitse schipper,die met zijn bootje van Den Helder naar Oudeschild onderweg was, besloot een alternatieve route te kiezen. Eerst een eindje de Waddenzee op, om vervolgens over de Bollen zijn koers naar Oudeschild voort te zetten.

Rood groen wat nu?
Hierbij hield de schipper consequent de stuurboordzijde van het vaarwater aan en volgde daarbij dus de rode boeien. Echter, halverwege het Malzwin zag hij op deze koers een groene ton. En een tweede. Dat was het moment waarop hij in verwarring raakte. Welke kant moest hij nu op? Hij realiseerde zich niet dat hij precies voor de toegang van het vaarwater over de Bollen was aangekomen. Na enig geaarzel, koos de schipper ervoor om de roodgroene tonnenlijn aan te houden. Dus over de Bollen te gaan. Maar voordat hij dat besluit definitief had genomen, was het jachtje door wind en stroom al westelijker dan het vaarwater gedreven en naar de ondiepten van de Bollen verdaagd.

Beuken op het harde zand
Eenmaal op de droogte beland restte er niets anders dan de Kustwacht te alarmeren. Deze alarmeerde de reddingboot van Den Oever welke zo’n twintig minuten later langszij lag. Bij aankomst kon de sleepverbinding gemaakt worden en werd het jachtje na enig trek- en hangwerk uit de gevarenzone getrokken. Zover men kon zien, had het onderwaterschip het gebeuk op de harde zanden overleefd en kon de bemanning de reis naar Oudeschild vervolgen.

Nadat de schipper duidelijk werd gemaakt dat de KNRM kosteloos opereert en ze geheel afhankelijk zijn van donateurs en giften, werd zijn dank nog groter. Een vrijwillige kleine 'vergoeding' aan KNRM werd het gevolg.

 








 

Bron: KNRM | Datum van publicatie: 26-10-2009

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via