Stewards van Rijkswaterstaat staan weer op de sluis

Watersport goed geholpen met stewards
Rijkswaterstaat zet deze zomer opnieuw stewards in op verschillende sluizen in Nederland. Deze stewards helpen recreanten om sluizen vlot en veilig te passeren.

Taken van de stewards
Stewards helpen om een vlotte doorstroming bij drukke sluizen te waarborgen en om veilig gebruik van de sluis te bevorderen. Ook helpen ze om minder ervaren recreanten vertrouwd te maken met het gebruik van sluizen.
Concreet ondersteunen stewards de recreanten tijdens het passeren van de sluis door:

1. de instructies van de sluismeester door te geven, bijvoorbeeld met betrekking tot de volgorde van invaren en het plaatsnemen in de kolk;
2. het aannemen en losgooien van lijnen;
3. het beantwoorden van vragen en het geven van informatie.
De recreant is niet verplicht de aanwijzingen van de steward op te volgen.

Rijkswaterstaat luistert naar de gebruiker
Vorig jaar heeft Rijkswaterstaat voor het eerst grootschalig met stewards op de sluis gewerkt. Uit de reacties van het grootste deel van de recreanten in 2007 bleek de aanwezigheid van stewards op de sluis duidelijk meerwaarde te hebben. Wel gaven de vaarweggebruikers het advies om meer op de kwaliteit van de stewards te letten. In 2008 zijn daarom nu stewards geworven die ervaring hebben met varen en affiniteit hebben met de nautische sector. Zo is bijvoorbeeld geworven bij watersportverenigingen, waterscouts en bij scheepvaartopleidingen. Vervolgens hebben de stewards een theorie- en praktijkopleiding van 3 dagen gekregen op de locatie waar zij worden ingezet.

Waar staan de stewards?
Rijkswaterstaat heeft ook kritisch gekeken op welke sluizen stewards echt een toegevoegde waarde hebben. Stewards zijn in 2008 aanwezig op sluizen waar in het vaarseizoen sprake is van wachttijden of waar beroepsvaart en recreatievaart samen komen. Dat zijn sluizen door heel Nederland, waaronder de sluizen in de Afsluitdijk, de Oranjesluizen en de Grevelingensluis.

Bron: KNWV | Datum van publicatie: 10-07-2008

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via