Zeiljacht aan lagerwal in de Compagniehaven

Zeiljacht Joany ligt op de verkeerde plaats
Uitgevaren met de reddingboten Watersport en Rien Verloop voor het zeiljacht Joany. Het schip was in de compagnieshaven van Enkhuizen aan lagerwal was geraakt. Daar kon het op eigen kracht niet meer van weg komen.

Het jacht met aanboord drie opvarenden was deze middag gehuurd in Lemmer een men was onderweg gegaan naar Enkhuizen. Daar eenmaal aangekomen wordt de motor gestart om de haven binnen te varen, er hangt echter nog een lijn overboord die dan ook zonder pardon in de schroef verdwijnt. Men besluit dan om maar zeilend de haven binnen te gaan om aan de kade op de kop van de haven af te meren. Als dit eenmaal gelukt is komt men er achter dat dit met de huidige wind geen goede plek is om af te meren, de golfen van het IJsselmeer rollen namelijk met deze wind recht de haven in en het jacht ligt dan ook heftig te bonken tegen de stalen damwand. Door de wind en de golfen lukt het niet meer om daar weg te komen. Bang dat het jacht grote schade zal oplopen roepen ze per marifoon hulp in van een reddingboot.

Wanneer de alarmontvangers afgaan liggen de meeste bemanningsleden net in bed. Toch word er met tien minuten door beide reddingboten uitgevaren. Eenmaal ter plaatse maakt de Watersport een sleepverbinding vast op de kop van het jacht en de Rien Verloop maakt vast aan de achter kant. Met vereende krachten sleept men het jacht van zijn benarde positie weg om het vervolgens af te meren onder de kraan van de haven. De volgende dag wordt het touw uit de schroef verwijderen door de havenmeester zo dat de opvarende toch nog verder kunnen genieten van hun zeil vakantie.






Bron: KNRM | Datum van publicatie: 30-05-2008

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via