Klein vaargebied afgezet in Noordhollandsch Kanaal na munitievondst

Doordat vlak voor de bouwvakantie er munitie werd aangtroffen door de aannemer dat zat in het baggerslib en in het grofvuil, heeft opdrachtgever provincie Noord-Holland het werk stilgelegd. Het werk is onmiddellijk stilgelegd ter hoogte van de Kooysluis, aan de westzijde van het Noordhollandsch Kanaal. Een deskundige heeft bevestigd dat het om boord- en dumpmunitie met een geringe slagkracht gaat (handgranaten). De herkomst daarvan is de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Voor een deel gaat het om munitie die afgeschoten is op de scheepvaart en niet ontploft is. Omdat het mogelijk is dat er nog meer munitie in de nog op te ruimen bagger ligt, moet een nieuw werkplan gemaakt worden. De bagger die al naar de opslagruimte vervoerd is, zal onderzocht worden op aanwezigheid van munitie.

Afgezet gebied
De bagger die nu opgeslagen ligt in 3 beunschepen en 4 beunen (vaarbakken) is ook verdacht en kan voorlopig niet met de vastgestelde werkwijze verwerkt worden. De bagger wordt nu eerst onder toezicht van een explosievendeskundige met een beveiligde kraan overgebracht van de beunschepen naar de beunbakken. De plaats van overslag is aan de noordzijde van de toegang van de Kooysluis, ter hoogte van de loswal van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Er zal een gebied worden afgezet met scherfmatten voor de veiligheid en een toegangsverbod voor onbevoegden.

Baggeren is nodig om de diepgang van het Noordhollandsch Kanaal goed te houden. 90 % van het werk tussen Alkmaar Den Helder is al voltooid. Het traject Kooysluis tot Koopvaarderschutsluis in Den Helder resteert.


Bron: Provincie Noord-Holland | Datum van publicatie: 24-08-2007

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via