Zeillessen worden voordeliger

Laag BTW tarief voor zeillessen
De watersportbranche mag voortaan net als andere sporten het gunstige lage btw-tarief hanteren. Dat is de uitkomst van een rechtszaak van Zeilschool Zuidlaardermeer en HISWA Vereniging tegen de Belastingdienst. HISWA Vereniging – brancheorganisatie van de watersportindustrie – voerde een jarenlange strijd en is verheugd over de doorbraak. Leren zeilen wordt nu een stuk toegankelijker.

Van 19 naar 6%
Tot dusver moesten zeil- en vaarscholen het hoge BTW-tarief van 19% aan hun klanten berekenen. Het geven van zeilles wordt nu onder voorwaarden met 6% BTW belast, evenals vrijwel alle andere sporten in Nederland. De watersport was hier een uitzondering op. De reden van de Belastingdienst is dat watersport niet in een gebouw of sportaccommodatie plaatsvindt maar in de openbare ruimte. Controle zou daarom moeilijk kunnen plaatsvinden.

“Dat strookte niet met de geest van de wet om sporten te stimuleren. Zeilen is een oerhollandse en nota bene een Olympische sport. Ouders met kinderen moesten voor een week zeilles veel meer BTW betalen dan voor een ander sportkamp. Dat vonden wij onverteerbaar’’, stelt Geert Dijks, hoofd branchebelangen bij HISWA Vereniging. Zeilschool Zuidlaardermeer spande daarom met steun van HISWA Vereniging een rechtszaak aan en won. Het Gerechtshof van Leeuwarden bepaalde dat het geven van zeilles binnen een afgebakend zeilgebied voortaan met 6% belast moet worden in plaats van met 19% BTW.

In de praktijk blijkt dat zeilles vaak wordt gegeven binnen een met boeien afgezet vaargebied waar naar goed gebruik anderen niet doorheen varen. In deze situaties geldt nu het lage BTW-tarief. “Een belangrijk steuntje in de rug voor de zeilsport. Zo wordt de drempel lager om te genieten van deze prachtige sport”, stelt Willem Otto Nachbahr, directeur-eigenaar van Zeilschool Zuidlaardermeer.

HISWA Vereniging vindt het positief dat zeilen eindelijk gelijkgesteld wordt met andere sporten en hoopt dat dit in de toekomst geldt voor alle zeillessen in Nederland. Nu geldt de uitspraak nog voor zeilscholen die binnen een afgebakend gebied les geven, maar ook dit laatste onderscheid zou in de toekomst moeten vervallen. Zeilscholen stellen per slot van rekening sportaccommodaties beschikbaar zoals bedoeld in de Europese wetgeving. De Belastingdienst kan overigens nog in cassatie gaan tegen de uitspraak.
 

Bron: Hiswa | Datum van publicatie: 01-06-2010

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via