Ruim 450 voorinschrijvingen voor Ronde om Texel

Grootste watersportpektakel voor catamarans
Een week voor de start van de Zwitserleven Ronde om Texel 2008 staat de teller op ruim 450 voorinschrijvingen. De bonte vloot van cracks en recreanten vertegenwoordigt elf nationaliteiten. De overall winnaars van 2007, de huidige Tornado wereldkampioenen Darren Bundock en Glenn Ashby (AUS), ontbreken. Zij zijn op trainingsstage in China, als voorbereiding op de Olympische Spelen. De Nederlandse Olympiërs Mitch Booth en Pim Nieuwenhuis zijn met hun Tornado wel van de partij. Aan het aantal razendsnelle carbonboten te zien, belooft vooral de strijd om de line honours dit jaar een spektakel te worden. Op zaterdagmorgen 7 juni rond 10.00 uur trekken de honderden zeilers hun schoten aan op weg naar de vuurtoren.

In 2007 pakten Xander Pols en Tjiddo Veenstra met hun carbon M20 de line honours. Tijdens de 31e Ronde om Texel krijgen ze flinke concurrentie. Zo wagen recordhouders Wouter Samama en Paul Buyse zich met hun gloednieuwe Extreme 20 aan een nog sneller rondje. Herbert Dercksen, die samen met Booth in 2004 de eindzege pakte en vorig jaar als tweede over de lijn kwam, doet weer mee met zijn Extreme 20. Dit keer met de Brit Mark Bulkely in de draad.

Vincent Huntelman is een nieuwkomer in dit geweld van recordjagers, maar zijn bemanning Sven de Laaf was al eens de snelste in 2003. Zij brengen een Eagle 20 carbon in de strijd. De inmiddels 65-jarige Göran Marström (SWE), bouwer van de M20 en Tornado, weet van geen ophouden en doet gewoon weer een poging. In 2006 pakte hij de line honours met zijn M20. Hans Bouscholte en Ruurd van Wieren kwamen in 2004 als eerste over de lijn. Ook zij beproeven hun geluk met een Eagle 20 XXL kleine spi.

Team Booth/Nieuwenhuis verruilt op Texel voor het eerst de F18 voor de olympische Tornado. Daarmee behoren ook zij tot de favorieten voor de line honours.

Kanshebbers voor de eindzege
Afhankelijk van de windcondities maken over het algemeen de top F18-teams de grootste kans op de eindzege. Dit heeft met de handicapberekening te maken. Tweevoudig winnaar Mischa Heemskerk en zijn bemanning Bastiaan Tentij waren vorig jaar dichtbij met een tweede plek. Zij gaan als grote favorieten van start. Gunnar Larsen, die in 1999 de eindoverwinning pakte, en Stefan Dubbeldam gaan het hun ongetwijfeld moeilijk maken, net als de Duitse F18 wereldkampioenen van 2006, Sach/Sach en het Franse team Mourniac/Citeau dat de 2007 op Texel de bronzen plek opeiste.

Texel Dutch Open
Voordat op zaterdag het welbefaamde zeilspektakel voor catzeilers losbarst, vindt voor de kust bij Paal 17 de Texel Dutch Open plaats. Van woensdag 4 tot en met vrijdag 6 juni strijden circa zestig boten om de officiële Nederlandse titel catamaranzeilen. Ondertussen kunnen toeschouwers aan de wal alles te weten komen over deze uitdagende brandingsport in de speciaal ingerichte pitstraat op het strand.

Bron: KNWV | Datum van publicatie: 03-06-2008

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via