Catamaran "Freija" ernstig in de problemen

Jacht strandt op de Hondsbossche zeewering
In de nacht van zaterdag op zondag 11 november 2007 omstreeks 02:30 uur werden de stations Petten en Egmond aan Zee van de Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij (KNRM) door het Kustwachtcentrum Den Helder gealarmeerd voor een jacht in de problemen. De positie van het jacht was niet exact bekend, maar zou zich bevinden tussen Petten en Hargen. Door de stormachtige wind, kracht 8 á 9, was de zee één kolkende massa. Zowel vanuit Petten als Egmond aan Zee reden de kusthulpverleningsvoertuigen elkaar tegemoet richting de opgegeven positie.

Twee verkleumde bemanningsleden
Iets ten zuiden van de “Prince George” werd het catamaran zeiljacht “Freija” ontdekt. Het jacht lag in de zware brekers van de branding tegen de dijk aan. De twee bemanningsleden bevonden zich op dat moment nog aan boord. De KNRM-vrijwilligers haalden de bemanning en een aantal persoonlijke zaken snel van boord. De natte en verkleumde zeilers konden in het boothuis Petten op verhaal komen.

Basaltstenen verozaken veel schade
De “Freija” lag in de hoge golven zwaar te stampen op de basaltstenen wat veel schade aan het schip veroorzaakte. Om verdere schade aan de boot en de dijk te voorkomen is met behulp van lieren van de twee KNRM-voertuigen het schip hoger op de dijk getrokken. In de loop van zondag is de “Freija”, met behulp van zwaar materieel van de firma Gul uit Egmond, onder grote belangstelling afgevoerd naar een opslagterrein te Petten.

Stormachtige westenwind oorzaak stranding
De twee ervaren, maar onfortuinlijke zeilers uit Zweden, 33 en 35 jaar, waren op weg naar Spanje met het schip dat zij drie dagen daarvoor hadden gekocht. Zaterdagmiddag waren zij voor hun eerste reis met de “Freija” vanuit Den Oever vertrokken. In de loop van de nacht kwamen zij door de stormachtige westenwind in de problemen en stevenden zij meer en meer af richting kust. Hun pogingen om uit de benarde positie te komen mislukten en hun avontuur eindigde op de stenen van de Hondsbossche. De bemanning is zondag op het vliegtuig richting Zweden gestapt. Wat er verder met het schip gaat gebeuren is op dit moment nog niet bekend.

Bron: KNRM IJmuiden | Datum van publicatie: 12-11-2007

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via