Belangstelling jeugd groeit voor de watersport

Goed zomerseizoen zeilscholen, masterplan voor toekomst in de maak
De belangstelling van de jeugd voor de watersport neemt toe. Zeilscholen die zijn aangesloten bij HISWA Vereniging haalden daardoor in het zomerseizoen 2008 tien procent meer omzet dan het jaar daarvoor. Het aantal cursisten dat er een erkende training volgde, groeide met 7 procent. Dat blijkt uit een peiling onder de bedrijven direct na sluiting van het seizoen per 1 oktober.
De belangstelling van de jeugd voor de watersport , zoals hier op een van de Fries meren, groeit. Volgens brancheorganisatie Hiswa is dat ook dringend noodzakelijk, om de dreigende vergrijzing een halt toe te roepen. (Foto Friesland Marketing)

Het aantal jongeren tussen de 7 en 18 jaar dat een zeilcursus volgde, groeide met negen procent. Het aantal volwassenen dat dit jaar een training volgde, daalde tegelijkertijd licht met twee procent.

Goed signaal
'De jeugd krijgt meer interesse in de zeilsport en dat is een goed signaal voor de watersportindustrie”, stelt Geert Dijks, hoofd branchebelangen van HISWA Vereniging.

Verjonging
'De watersport vergrijst dus verjonging van zeilers en waterrecreanten is van groot belang voor de toekomst. Zeilen is voor de jeugd een ideale vrijetijdsbesteding. Het is een combinatie van sport, snelheid en behendigheid, techniek, natuurkunde en meteorologie. De huidige moderne, razendsnelle wedstrijdbootjes hebben zeilen voor de jeugd een nieuwe impuls gegeven'.

Mooi weerzeilers
De lichte daling onder volwassenen die een zeilcursus volgden wordt vooral veroorzaakt, doordat zij zich sneller laten beïnvloeden door het weer. Mensen die een weekend of week willen gaan zeilen, wachten vaker tot het laatste moment met boeken in de hoop op mooi weer. Cursisten die hun vaardigheden willen verbeteren, blijven gewoon komen.

Verder blijkt uit het onderzoek dat de groep kajuitjachtzeilers groeit. Zij willen hun kennis en kunde op zee verbeteren. Het aanbod van zee- en kajuitzeilscholen groeit mede daardoor de laatste jaren.

Tekort aan instructeurs
'De rem op de groei zit in het dreigende tekort aan instructeurs. Veel jeugdzeilinstructeurs zijn studenten die een kadertraining volgen op een zeilschool en vervolgens zelf cursisten trainen. Voorheen kwamen ze wel vijf seizoenen lang vijf weken achtereen. Nu nog maar drie weken gedurende drie seizoenen. Dat komt omdat de studiedruk voor studenten is toegenomen door de prestatiebeurs”, aldus Dijks.

Stimuleren watersport
HISWA-zeilscholen werken aan een concept masterplan, waarin ze zich vooral focussen op het stimuleren van jeugd in de watersport. Zij stellen voor om zeilen daartoe te accrediteren als een vorm van lichamelijke opvoeding op scholen in watersportgemeenten. Dat gebeurt in Frankrijk al. HISWA Vereniging is verder in overleg met sportopleidingen om ervoor te zorgen dat een training op een HISWA-zeilschool studiepunten oplevert.

Laag BTW-tarief
Tot slot willen de zeilscholen dat commerciële zeilsporttrainingen, net als andere sportactiviteiten, in de toekomst worden belast tegen het lage BTW-tarief om de kosten voor de jeugdzeilsport betaalbaar te houden. Het masterplan moet in maart 2009 klaar zijn voor uitvoering.

Internet: www.hiswa.nl  

 

Bron: HISWA | Datum van publicatie: 03-11-2008

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via