Zweeds jacht "Tia" met motorpech naar Den Helder gesleept

Defecte motor was de oorzaak
Het aanlopen van Den Helder, door het 10 meter lange Zweedse jacht “Tia”, eindigde vrijdag rond de middag, op de scheiding van Molengat en Schulpengat nabij Den Helder. Een defecte motor was de oorzaak dat het schip, dat vanwege de zwakke wind niet onder zeil tegen de uitgaande stroom kon opboksen, het Schulpengat in verdaagde.

De 51e actie
Het was even vóór half één in de middag dat de “piepers” afgingen voor de bemanning van de Joke Dijkstra. Met een forse bemanning vertrok de Joke Dijkstra richting van de “Tia” en een goede twintig minuten na de alarmmelding arriveerde de Joke Dijkstra ter plaatse. Twee bemanningsleden werden overgezet op het jacht. Een kort gesprekje met de schipper van het jacht leerde dat deze in goede conditie verkeerde waarna de nodige voorbereidingen werden getroffen om het jacht veilig te kunnen slepen. Enkele minuten later werd de sleeptros afgegeven en een sleepverbinding tot stand gebracht. Met een matige vaart werd hierna richting haven van Den Helder gevaren en na bekomen toestemming van de havenofficier, werd de haven van Den Helder binnen gelopen en het jacht veilig in de KMJC-haven afgemeerd. De 51e actie van dit jaar zat er weer op.

Eindbestemming Portugal
De Zweedse schipper was half oktober uit Stockholm vertrokken met als bestemming Portugal om de koude winter in zijn thuisland te ontlopen. Via het Kielerkanaal was de schipper in Brünsbüttelkoog aangekomen en afgelopen dinsdag vandaar vertrokken om zijn reis naar Portugal te vervolgen.

Veel voorkomende klacht was weer de oorzaak
Na onderzoek aan de motor was door de zeiler zelf ontdekt dat de brandstoffilters verstopt zaten. Een euvel dat vaker voorkomt bij jachten met motorproblemen. Door de scheepsbewegingen raakt het vuil in de tank los waardoor de filters verstopt raken en de motor er mee uitscheidt. Ook reserve filters houden het dan niet lang vol. Zo ook bij de “Tia”.

Weinig wind en veel stroming
De schipper van het jacht was al eerder in de buurt van Den Helder. Donderdagmiddag was hij met zijn schip Noord West van de zandbank Noorderhaaks al voor anker gegaan. Wat hij niet wist was dat dit één van de gevaarlijkste stukjes Noordzee is. Maar de Zweed had geluk en vrijdagmorgen ging het anker weer op om Den Helder aan te lopen. Via het Molengat werd koers gezet richting Den Helder maar de zwakke wind speelde hem dus parten en met een niet werkende motor werd hij dus door de stroming het Schulpengat weer uitgezet, waar de Joke Dijkstra uiteindelijk te hulp schoot.

Een weerzien met Den Helder
Den Helder was voor de schipper niet onbekend. In 2002 was hij ook voor een stop in Den Helder geweest voor de toen ondernomen en gelukte wereldreis met hetzelfde schip.

Bron: KNRM IJmuiden | Datum van publicatie: 20-11-2007

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via