Zeldzame aktie in de nacht door 3 reddingsboten en wippertruck

23-08-2008 Lauwersoog
Gisteravond Alarm om 22:55 uur. Er waren 3 zeilboten achter elkaaraan gestrand op strand ten noorden van Schiermonikoog. Melding op onze piepers.Vaartuig aan de grond Prio 1 station Schiermonikoog Koning Willem 1, Station Schiermonikoog Edzard Jakob met wippertruck en Station Lauwersoog Annie Jacoba Visser.

Vertrokken van de steiger richting plaatgat 6.
Onderweg hoorden wij via de marifoon de schepen oproepen dat het heel heftig te keer ging en dringend hulp nodig hadden. De zeiljachten waren onderweg vanaf Borkum naar Lauwersoog en waren via het onverlicht plaatgat binnengekomen. In het plaatgat is men door een navigatie fout uit koers geraakt en richting het strand van Schiermonikoog gevaren alwaar men strande. Omdat de 3 zeiljachten achter elkaar aanvaarden lagen ze ook keurig naast elkaar op het strand wat tot gevaarlijke situaties leiden. Door de golven van de branding lagen de zeilboten gevaarlijk te stampen en werd de situatie paniekerig aanboord.

De wipper truck van Schiermonikoog was ondertussen vanaf het strand standby voor het geval dat het mis zou gaan met de zeiljachten. De Koning Willem 1 was als eerste terplaatse maar kon door zijn diepgang niet dicht genoeg bij de zeilboten komen. De Edzard Jakob was als tweede ter plaatsen en nam het eerst zeiljacht op sleep. De Annie Jacoba was als derde terplaatse en nam de tweede zeilboot op sleep. Ondertussen was het derde zeiljacht op eigen kracht los gekomen en werd door de Koning Willem 1 begeleid naar het vaarwater omdat zij het spoor totaal bijster waren. Nadat alle zeilboten los waren kon in het westgat de Annie Jacoba de begeleiding van alle zeilboten overnemen zodat de Koning Willem en de Edzard Jacob retour station konden.

Een unieke aktie voor de redders met een goede samenwerking van alle stations.


Bron: KNRM | Datum van publicatie: 25-08-2008

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via