Solo zeilwedstrijd "Transat 650" eindelijk van start

Peter Laureyssens voorziet een snelle race naar de stopover op Funchal
Gisteren startte de Transat 650. De start van zondag werd uitgesteld omdat de organisatoren een front verwachtten met veel wind. Met een reef in het zeil is de vloot vertrokken onder een veel gunstiger 15 knopen noordnoordoostenwind.

“Niet gemakkelijk, maar wel ideaal”, zo vatte Peter Laureyssens zijn visie op de eerste etappe samen, net voor de start. “Als ik de windvoorspellingen volg, vaar ik een rechte lijn naar Funchal, Madeira, met een knikje omheen Kaap Finisterre. Het wordt wel bezuiden de kortste lijn blijven om de Golf van Biskaje over te steken, onder de Spaanse kust zal de meeste wind komen. Na de ronding van Finisterre gaat er vrijwel altijd wind uit de noordelijke sectoren staan. Dat is de allure waarin de Ecover 650 het beste loopt. Voor de wind weg. Dat betekent wel zeer weinig slapen, want het meeste haal ik er uit door zelf, manueel te sturen. Dat er na de start een paar luwtes lonken maakt het ook niet minder stresserend. We zullen moeten zoeken naar wind en daar heb je je volle aandacht voor nodig.”

De snelweg ligt open.
In vergelijking met de voorgaande race, waar Peter Laureyssens de etappe won in de seriebotenklasse, ziet het er nu ook weer naar uit dat de race snel gaat verlopen. “Niet zo snel, maar zoals het er nu uitziet, op een paar uur voor de start, gaan we het hele traject weer wind mee hebben. De snelweg ligt open. Het zal van de windsterkte afhangen of we recordtijden gaan neerzetten.”

Peter is anders wel voorbereid op koude nachten. Hij heeft nu wél een gasvuurtje mee en een keteltje om water te koken. Ook dat was voorgaande keer anders omdat hij toen geen gevriesdroogde gerechten aan boord had en deze dus niet hoefde op te warmen.

Toch nog even de rangschikking op de website van de organisatie relativeren: de positie van de Ecover 650 werd genomen op 18/09 om 13 uur gisteren, de rest van de vloot werd gepeild om 14 uur. Geen wonder dat Laureyssens een aanzienlijke achterstand heeft.
Het is dus wachten op de update van deze voormiddag om een meer realistisch beeld te hebben van Peters’ positie in de race.

Bron: Pit de Jonge | Datum van publicatie: 19-09-2007

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via