Overlast waterplanten voor watersport wordt teruggebracht

Watersport Nieuws | Overlast voor watersport wordt verminderd

Terwijl het watersportseizoen weer op gang begint te komen komt er ook een verbetering in de situatie rondom de overlast van waterplanten. Binnenkort zal een gebied van 1000 ha worden aangepakt om de overlast door fonteinkruid te verminderen. Met name op het Markermeer en het IJsselmeer is deze overlast de laatste jaren erger geworden.

Door het stugge Fonteinkruid lopen schroeven van motorboten verstrikt en ontstaat gevaar. Watersporters konden de laatste jaren eigenlijk niet meer buiten de vaarroutes meer varen. Hierdoor was op de doorgaande vaarroutes veel verkeer en in combinatie met beroepsvaart is dat niet wenselijk.

De provincie Noord-Holland en een vijftal waterrecreatie-partners hebben de krachten gebundeld en dit aanbod uitgewerkt om het IJsselmeergebied bereikbaar, bevaarbaar en bevisbaar te houden. Ook gemeenten en private partijen steunen het voorstel. De regio is bereid hier de komende vijf jaar € 1,25 miljoen extra in te investeren, op voorwaarde dat het Rijk ook bijdraagt aan het oplossen van de problemen.

Gedeputeerde Cees Loggen (Water): “Met de bereidheid van zoveel regionale overheden en partijen om dit lastige waterplantenprobleem samen aan te pakken, kunnen we de overlast voor waterrecreanten verminderen, de economische schade beperken en de positie van jachthavens en daaraan verbonden bedrijven verbeteren.” Maurice Leeser, directeur van het Watersportverbond: ''We krijgen vaak te horen van watersporters dat ze veel overlast ervaren en er gevaarlijke situaties ontstaan door de waterplanten, het blijkt ook dat de problematiek steeds groter wordt. Het is ook daarom dat ik blij ben dat de waterplantenproblematiek nu aangepakt gaat worden. Verder ben ik verheugd dat de moeite en inspanning die het Watersportverbond al die jaren heeft gedaan zijn vruchten lijkt af te werpen.

Voor een blijvende oplossing van de waterplantenoverlast zijn meer structurele maatregelen nodig. Daarom wordt ook aan het Rijk gevraagd om (op termijn) de belangrijkste vaarroutes voor de waterrecreatie en de hulpdiensten op het IJmeer, Markermeer en de Randmeren te verdiepen.

Bron: Watersportverbond | Datum van publicatie: 29-03-2018

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via