73% van de reddingsacties door KNRM voor de watersport

Resultaten 2007: 1795 reddingacties en 3419 mensen gered
Vrijwilligers KNRM varen 5 keer per dag voor mensen in nood
In 2007 zijn de duizend professionele vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) in totaal 1795 keer uitgevaren. Er werden 3419 mensen en 60 dieren gered. Het gemiddeld aantal reddingen komt daarmee voor het eerst uit op 5 per dag.

KNRM redt 75.528 mensen
Sinds de oprichting van de Redding Maatschappij in 1824 zijn er in totaal 75.528 mensen gered. Een van de opvallendste constateringen uit de jaarcijfers is de stijging van het aantal aanvaringen, van 4 in 2006 naar 23 in 2007. Vier reddingstations zijn goed voor een kwart van het totaal aantal acties. De reddingstations Huizen, Scheveningen, Noordland en Lauwersoog waren goed voor respectievelijk 125, 108, 105 en 104 acties.

De drukste maand was juli met daarin 343 acties (19% van het totaal aantal acties). Drukke dagen met meer dan 20 acties waren er in april, mei, juli en augustus. De drukste dag van het jaar viel op Nationale Reddingbootdag, 28 april 2007: de reddingboten voeren, ondanks de open dag van de 40 reddingstations,
30 keer uit voor schepen in problemen. Op 18 oktober 2007 werd de 75.000ste geredde uit het water gehaald.

Zien en gezien worden
De KNRM adviseert voornamelijk de watersporters zich goed voor te bereiden op het nieuwe vaarseizoen. Naast de “gebruikelijke” motorstoringen en navigatiefouten is er een opvallende stijging van het aantal aanvaringen. De zinkende klipper Almere met 30 schoolkinderen aan boord, een visbootje dat midden in de nacht in aanvaring kwam met een onbemand boorplatform en een tragisch ongeval van een zeilboot die werd overvaren door een cementtanker: het zijn een aantal voorbeelden die de KNRM deed besluiten een voorlichtingscampagne te beginnen met als thema ‘zichtbaarheid’. De slogan is “zien en gezien worden” en geeft informatie over hoe een schip beter zichtbaar kan zijn op het water. Voor anderen, maar ook voor hulpdiensten als de KNRM.

Voorkomen beter dan redden
Zo'n 73% van de reddingacties die de KNRM per jaar uitvoert, is ten behoeve van de watersport. De ervaring daarmee heeft de organisatie veel geleerd over de manieren waarop problemen op het water voorkomen kunnen worden. Als oorzaken van de hulpverleningen voeren motorstoring (+30%) en stranding door navigatiefouten (+23%) de lijst aan.

Bron: KNRM | Datum van publicatie: 31-01-2008

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via