KNRM redt zeven zeilers van twee zinkende jachten

KNRM redt zeven zeilers van twee zinkende jachten

Drie reddingboten van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij zijn in de nacht en vroege ochtend van 1 mei in touw geweest voor zinkende jachten ter hoogte van IJmuiden en Zandvoort. Beide incidenten stonden geheel los van elkaar. Zeven opvarenden zijn van hun zinkende schip gehaald en in IJmuiden aan wal gebracht. De zeiljachten zijn verloren gegaan.

Zeiljacht Regina
Omstreeks 02.00 uur ontving het Kustwachtcentrum in Den Helder een noodbericht van het jacht ‘Regina’, dat zich op ongeveer 65 kilometer west van IJmuiden bevond. Het zeiljacht had een gebroken mast. Aan boord waren vier opvarenden. De reddingboot van IJmuiden en een helikopter van de Koninklijke Marine spoedden zich naar de opgegeven positie. Vanwege de weersomstandigheden kon een te hulp gesneld vrachtschip de opvarenden van het jacht niet aan boord nemen. Ook de helikopter, die een heliredder op het jacht had afgezet wachtte bij voorkeur de hulp van de reddingboot af. Alle opvarenden zijn later veilig aan boord van de reddingboot ‘Koos van Messel’ genomen. Het jacht is korte tijd later gezonken.

Zeiljacht Phanton
Een paar uur later meldde het zeiljacht ‘Phanton’ met drie personen aan boord water te maken op ongeveer 9 kilometer ten westen van Zandvoort. De reddingboot van Katwijk, die al voor een zoekactie gealarmeerd was, spoedde zich naar de opgegeven positie en ook de Zandvoortse reddingboot werd gealarmeerd. Pogingen om met pompen het jacht drijvende te houden zijn mislukt. De opvarenden zijn daarop veilig aan boord van de reddingboot van Zandvoort genomen.


Foto: KNRM Zandvoort

De geredden zijn in het boothuis van de KNRM in IJmuiden opgevangen. Ze zijn voorzien van eten en drinken en droge kleding. De politie onderzoekt de toedracht van beide incidenten. Beide ongevallen hebben geen relatie met elkaar. Dat twee zeiljachten in één nacht zinken in hetzelfde kustgebied is zeldzaam. De omstandigheden waren ongemakkelijk: een harde noordenwind, kracht 7 Beaufort en een ruwe zee. Dank zij de goede noodapparatuur, goede communicatiemiddelen en coördinatie konden zeven mensen worden gered.

Bron: KNRM 1-05-08 | Datum van publicatie: 01-05-2008

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Trefwoorden

KNRM 

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via