Schuitengat wordt weer bevaarbaar voor watersport

Watersport Nieuws | Het Schuitengat bij Terschelling wordt weer bevaarbaar

De vaargeul Schuitengat tussen Terschelling en Vlieland wordt weer bevaarbaar. Het lijkt zelfs weer een natuurlijke vaargeul te worden waardoor de oversteek van Vlieland naar Terschelling een stuk korter gaat worden. Volgens Rijkswaterstaat is deze route straks ook weer bevaarbaar en sneller dan de route via de Slenk. Op onderstaande afbeelding is te zien dat de huidige route van Vlieland naar Terschelling (blauw) beduidend langer is dan de mogelijke doorvaart via het Schuitengat (oranje).

Het Schuitengat heeft de laatste tijd volop aandacht van de dieptemetingen van Rijkswaterstaat. Het Schuitengat herstelt zelf de diepte van het vaarwater op natuurlijke wijze. Ieder kwartaal wordt de bodem gepeild en uit de laatste peilingen blijkt dat de verdieping zich voortzet. Men overweegt nu om de laatste zet te geven aan de zandbank waardoor de route nu nog niet bevaarbaar is. Bij hoogwater staat er ca 1 meter water op het ondiepste punt.

Voor het zover is wil Rijkswaterstaat eerst onderzoeken wat de gevolgen zullen zijn van het deels uitbaggeren van het Schuitengat. Het Schuitengat werd in 1966 officieel gesloten voor het vaarverkeer doordat de geul verzande. Bijkomend voordeel was wel dat de nieuwe route door de Slenk een veel rustiger vaarwater was dan het onstuimige water in het Schuitengat.

Watersporters met een geringe diepgang konden er lange tijd nog wel doorheen varen bij hoogwater, maar voor de beroepsvaart werd de route gesloten. Indien de natuurlijke ontwikkeling zich doorzet en met een helpend handje van Rijkswaterstaat kan de oude vaarroute weer in ere hersteld worden waardoor het beroepsverkeer en de veerboten ook weer door het Schuitengat naar Terschelling kunnen varen.

 

Bron: Rijkswaterstaat | Datum van publicatie: 23-02-2016

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via