Van Vollenhoven wordt bemanningslid op reddingboot KNRM

Prof.mr.Pieter van Vollenhoven bezoekt a.s. zaterdag 3 november 2007 in het kader van Make a Differerence Day 2007 de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij in Hoek van Holland. Op deze dag tonen veel Nederlanders zich maatschappelijk betrokken door zich vrijwillig in te zetten voor verbetering van de leefomgeving. Prof.mr. Pieter van Vollenhoven doet dit door als vrijwilliger deel te nemen aan het oefenprogramma van de vrijwillige reddingbootbemanning van KNRM reddingstation Hoek van Holland. De Reddingmaatschappij is verheugd dat de voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid kennis komt maken met het werk van de KNRM. Prof.mr.Pieter van Vollenhoven stapt, samen met de professionele vrijwilligers van de reddingmaatschappij, in overlevingspak met reddingvest en gaat mee op de wekelijkse oefening van het station. Met reddingboot Jeanine Parqui varen de redders naar het ankergebied waar, afhankelijk van de weersomstandigheden, geoefend wordt in het uitvoeren van een medische evacuatie van een slachtoffer aan boord van een schip en de hulpverlening bij een man over boord situatie.

KNRM Vrijwilligerswerk is onbetaalbaar
Bijna 1.000 mannen en vrouwen zetten zich in voor de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. Niet elke dag, maar wel heel veel dagen per jaar. Voor échte reddingen en dankbare hulpverleningen. Maar ook voor onderhoud aan het materieel en voor opleidingen en oefeningen om voorbereid te zijn. De vergoeding die zij ontvangen bedraagt € 1,25 per uur en, als het meezit, een warme dankbare hand van iemand die geholpen werd. En juist om dat laatste is het de meesten te doen. Die ene succesvolle redding of die hulpverlening, die veel ellende had voorkomen, doet veel meer dan een paar euro’s in de bemanningpot. Die belangrijke drijfveer om vrijwilligerswerk te doen is van onschatbare waarde.

KNRM Vrijwilligerswerk is professioneel
Wat een vrijwilliger bijdraagt aan de organisatie is ook een bijdrage aan de samenleving. Zijn en haar bijdrage valt uit te drukken in tijd, die vervolgens kan worden omgezet in een bedrag. Tijd is immers geld. En geld uitgeven wordt al snel bekeken uit het oogpunt van ‘efficiency’. Want in de ogen van sommigen kan vrijwilligerswerk efficiënter, dus goedkoper, gedaan worden als het met betaalde krachten wordt aangepakt. Bij de KNRM wordt ‘professioneel’ vertaalt in vakmanschap. Vakmanschap heeft niets te maken met betaald of onbetaald werk. Dat heeft te maken met ervaring, levenswijsheid, kennis en passie. Hart voor de zaak. Professionaliteit komt met de jaren. Je wordt niet als redder geboren, maar het helpt wel als je er van jongs af aan mee wordt grootgebracht. Het is een grote uitdaging om voor de toekomst van de KNRM de kennis en ervaring van professionele vrijwilligers door te geven aan nieuwe, jonge en enthousiaste vrijwilligers.

Een KNRM vrijwilliger aan het woord
Richard van der Hammen is eigenaar van een wasserette en al 6 jaar opstapper reddingboot Koos van Messel van reddingstation IJmuiden. Hardop denkend komt Van der Hammen op een structurele tijdsinvestering van zo’n acht uur per week. “En dan tel ik de acties met de Koos van Messel niet mee, want die zijn onvoorspelbaar”, zegt de zelfstandig ondernemer, die sinds 2001 deel uitmaakt van de bemanning van de reddingboot van IJmuiden. “Ik was in die tijd altijd aan het werk en dat voelde niet goed. Ik wilde ook iets ‘echt zinnigs’ doen. Mijn buurman was opstapper op de reddingboot en mijn partner was enthousiast Redder aan de wal. Alles bij elkaar maakte dat ik de stoute schoenen aantrok en mij aanmeldde”. Van die beslissing heeft Van der Hammen nooit spijt gehad, ondanks de bij vlagen intensieve hobby. “Het is een verrijking van mijn leven. Het werken met een kleine, hechte ploeg en het helpen van mensen zijn prachtige dingen. Daarnaast is het uitdagend en veelzijdig werk”. De opstapper betitelt zichzelf als een ‘tevreden mens’ en wil absoluut geen geld zien voor zijn verrichte arbeid. “Ik kan goed rondkomen van mijn salaris. Ik heb geen geld nodig. Ik vind het veel belangrijker dat de KNRM investeert in onze veiligheid. En dat doet de maatschappij ook. Als we operationele wensen hebben, dan wordt daarin voorzien. Dat moet zo blijven, zoals ook het onbetaalde moet blijven. Dat heeft juist z’n charme. De beloning zoeken we als bemanning bij elkaar. Niet met tastbare dingen, zelfs niet met woorden. Vaak is één enkele blik al genoeg. Die wederzijdse waardering is de motor waar wij op draaien”.

Achtergrondinformatie reddingstation Hoek van Holland
Het reddingstation Hoek van Holland is gelegen in de aanvaarroute voor de zeehaven van Rotterdam. Hierdoor wordt de Hoekse reddingboot met grote regelmaat gealarmeerd voor de grote zeescheepvaart. In veel gevallen betreft het een gewonde zeeman, die met (grote) spoed naar de vaste wal moet worden vervoerd. Het reddingstation is ook actief voor sportvissers en recreatievaarders. Op jaarbasis komt het reddingstation in Hoek van Holland ongeveer 50 keer in actie. Met uitzondering van beroepsschipper Jan van der Sar bestaat de bemanning van reddingstation Hoek van Holland uit vrijwilligers. Het reddingstation telt 24 personen en heeft de beschikking over een reddingboot met de naam Jeanine Parqui (type ArieVisser)

Achtergrondinformatie KNRM
De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij draagt zorg voor de organisatie van het reddingwerk op de Noordzee, de Zeeuwse en Zuid-Hollandse stromen, de Waddenzee, het IJsselmeer en de Randmeren.Vanuit de hoofdvestiging in IJmuiden worden de 40 reddingstations aangestuurd. De KNRM bestaat volledig van vrijwillige bijdragen, jaarlijkse donaties, erfenissen en legaten. Per jaar is 12 miljoen euro nodig om de gehele organisatie, de bijna 1000 vrijwilligers, de 10 beroepsredders en de 60 reddingboten direct inzetbaar te houden. De reddingstations van de KNRM zijn dag en nacht, het gehele jaar door en onder alle (weers)omstandigheden inzetbaar. In 2006 voeren de reddingboten ruim 1.600 keer uit en zetten meer dan 3.100 mensen weer veilig aan wal.

Achtergrond Make A Difference Day
Hare Majesteit de Koningin en andere leden van de Koninklijke familie nemen zaterdag 3 november deel aan Make a Difference Day. Op deze dag tonen veel Nederlanders zich maatschappelijk betrokken door zich vrijwillig in te zetten voor verbetering van de leefomgeving. Individuen, scholen, bedrijven, gemeenten en vrijwilligersorganisaties doen mee. De Koningin en andere leden willen door deel te nemen het werk van de vele vrijwilligers in Nederland ondersteunen en aanmoedigen.

Bron: KNRM | Datum van publicatie: 01-11-2007

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Trefwoorden

KNRM 

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via