Feestelijke opening nieuwe vaarroute Prov. Groningen

Bekendmaking naam route op 2 mei
Na de eerste gesprekken en studies in 1990 is het op 2 mei 2008 een feit: het is vanaf dan mogelijk voor toervaarders om vanaf het Zuidlaardermeer naar het Oosterdiep en het
Stadskanaal te varen. Er zijn dan een kleine 40 bruggen, sluizen en andere kunstwerken aangepast of gerenoveerd. Aan het nieuw te graven kanaal tussen het Kieldiep en het zeilmeer Langebosch wordt nog gewerkt. Het is meer dan 25 jaar geleden dat er schepen op dit traject hebben gevaren.

De opening is een cultuurhistorisch evenement.
Om 11.30 uur verzamelen oude schepen zich op het Zuidlaardermeer en bij Bareveld. Ter hoogte van het strand van Meerwijck zullen om 12.00 uur achttien schepen op muziek van de Bolero van Maurice Ravel een choreografie van Reinbert Martijn uitvoeren. De vloot bestaat uit recreatieve schepen uit de jaren 20 van de vorige eeuw: bakdekkruisers, notarisbootjes en plezierjachten. De choreografie wordt gefilmd vanaf een hoogwerker. Het geluid zal van één van de begeleidende schepen gebracht worden. De vloot die vanuit Bareveld vertrekt kenmerkt zich door muziek aan boord. De vloot vanuit Bareveld anno 2008 wordt aangevoerd door een platbodem met streekproducten.

Gastvrijheid en cultuur
De gedachte achter deze opening is dat `gastvrijheid' en `cultuur' elkaar tegemoet zullen varen. Ooit brachten schepen via het Kieldiep en het Grevelingskanaal turf naar de stad Groningen. In omgekeerde richting ging er mest richting de veenkoloniën. In overdrachtelijke zin ging er warmte naar het zuiden en voeding naar het noorden. Bureau Spankracht uit Hoogezand organiseert de gehele officiële opening namens de projectgroep die bestaat uit alle betrokken overheden.

De officiële opening in Kiel-Windeweer
Aansluitend (omstreeks 12.30 uur) zullen de twee vloten vertrekken en elkaar tegemoet varen. Het ontmoetingspunt is nabij de Burgemeester Blinkbrug, nabij de Veendammerweg in Kiel-Windeweer. De bruggen worden geopend door vroegere brugwachters. De verwachte aankomsttijd is 15.30 uur. Omstreeks 16.00 uur zal in de grote feesttent nabij de Veendammerweg in Kiel-Windeweer de officiële opening en de onthulling van de naam van de vaarroute plaatsvinden. De onthulling is vrij toegankelijk, maar de capaciteit van de tent is beperkt. De projectgroep wil met deze opening accentueren dat de vaarroute weer van de inwoners is en van de toekomstige vaarrecreanten

Bron: Gemeente Hoogezand-Sappemeer | Datum van publicatie: 14-04-2008

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via