ONK Zeezeilen viert lustrum met IRC én ORC kampioenschappen

Vijfde editie van het Open Nederlands kampioenschap Zeezeilen
Vanaf 15 juli aanstaande is de inschrijving geopend voor de vijfde editie van het Open Nederlands kampioenschap Zeezeilen, dat wordt verzeild van 19 tot en met 21 september 2008 in het Marina Seaport IJmuiden. Voor het eerst dit jaar wordt in de beide handicapklassen IRC en ORC, drie dagen lang gestreden om het Nederlandse kampioenschap. De eenheidsklassen X-35 en PION verzeilen in IJmuiden een eigen wedstrijd, maar geen Nederlands kampioenschap. Met ieder jaar meer deelnemers aan de start is het ONK Zeezeilen inmiddels uitgegroeid tot hét sluitstuk van het wedstrijdseizoen in Nederland. De organisatie verwacht ruim negentig Nederlandse en buitenlandse deelnemers aan de start die samen zullen zorgen voor een spannende strijd op de Noordzee. Dit jaar wordt een grotere deelname van ORC gemeten schepen verwacht, doordat de ‘scheiding’ van de IRC- en ORC-klassen het voor zowel de recreatieve, als voor de door en door getrainde teams, aantrekkelijker maakt om deel te nemen.

Twee titels voor handicapklassen
Met het toestaan van kampioenschappen in zowel IRC als ORC, komen de organiserende Noordzee Club, Yachtclub Seaport IJmuiden en het Watersportverbond tegemoet aan de wensen van de meetbriefhouders. In elke klasse kan dus de titel Nederlands kampioenschap verworven worden. Hiermee wordt het ONK Zeezeilen vooral aantrekkelijker voor een grotere groep zeilers in de ORC Club klassen. Overigens geldt wel dat voor een geldig Nederlands kampioenschap tenminste twaalf boten per klasse meedoen. Voor de IRC is, in tegenstelling tot eerdere berichten, géén endorsed IRC meetbrief vereist voor deelname aan het ONK Zeezeilen. Een standaard IRC meetbrief volstaat.

Op het water
Om de wedstrijden vlot achter elkaar te laten starten wordt het ONK Zeezeilen op twee banen verzeild. Eventueel starten de handicapklassen IRC en ORC per klasse samen in één vloot, waardoor grotere startvelden ontstaan. Zij varen twee dagen korte baanwedstrijden en één dag een middellange baanwedstrijd. De PION en X-35 zeilen in elk geval twee dagen korte baanwedstrijden. Gescoord wordt er in de ORC volgens het triple number systeem en in de IRC met de TCC. Om de wedstrijden zo eerlijk mogelijk te laten verlopen worden alle deelnemende boten geïnspecteerd door de klassencontroleurs. Overigens is op veler verzoek dit jaar de eerste start op vrijdag verlaat naar 12.00 uur.

Deelnemers kunnen zich via de website van het ONK Zeezeilen inschrijven (zie onderstaande link). Tevens biedt Marina Seaport IJmuiden de deelnemers vanaf maandag 15 september tot en met 24 september 2008 gratis ligplaatsen aan.

Internetadres: www.nkzeezeilen.nl
Bron: KNWV | Datum van publicatie: 10-07-2008

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via